КАТ отново ще ни спира на пътя. Всяка проверка ще се извършва с три камери и два микрофона в патрулка, за да се избегнат подкупите на пътя.

Всеки автомобил ще има три камери - една, която заснема проверката отпред, втора, която "гледа" назад и трета, която покрива цялото купе. Освен това, докато те работят, ще са включени и микрофоните на полицаите.

Тенчо Тенев от столичния КАТ съобщи, че още 15 патрулки ще получат специалното оборудване. Освен с камери, полицейските коли ще бъдат следени в реално време къде се намират чрез GPS.

От днес такива проверки ще правят 20 оборудвани коли, а до два месеца устройства ще бъдат поставени в 120 патрулки в цялата страна. Записите от камерите ще се съхраняват 30 дни. Така самите патрулиращи полицаи няма да могат да манипулират кадрите. Освен това, от днес се завръщат и мобилните камери на КАТ. Само в столицата, те вече са над 5.

Само за 20-тина минута, днес на Цариградско шосе катаджиите засичат няколко нарушения. В областните градове като Благоевград, до които новото оборудване още не е стигнало, правят проверки с поне две патрулки и камера. За два часа на пътя, благоевградските катаджии така и не попаднаха на пиян шофьор, но хванаха няколко други нарушения и помогнаха на аварирал.

Само за 2014-а у нас са станали над 7000 тежки катастрофи, при които загиналите са 660, а ранените - над 8600. В половината случаи причината е бързото каране.