Сериозно увеличение на цените на винетките гласува днес правителството. С 30 лева се увеличава цената на годишната винетка за лек автомобил. Стикерите за превозвачите също ще са с нови цени.

Годишната винетка за лека кола скача от сегашните 67 на 97 лева. С 5 лева повече ще плащаме и за месечна винетка. За седмична пък цената става 15 лева.

За шофьорите новите цени са повече от лоша новина. Вдигането на цените ще ощети семейните бюджети, а повечето хора зад волана са скептични, че с по-скъпите стикери ще има по-качествени пътища.

Аргументите на регионалното министерство са няколко - цените на стикерите не са пипани от години и разходите за поддръжката и почистване на пътищата се увеличават. Новите цени на винетките ще дадат допълнително над 73 млн. лева

„Така се надяваме, че около 250 милиона ще можем да инвестираме в текущ ремонт поддържане и почистване на пътищата. Тези средства са недостатъчни, за да подобрим трайно пътната мрежа трябват минимум 600 милиона лева годишно”, коментира регионалният министър Лиляна Павлова.

Новите цени на винетките ще важат до въвеждането на смесена система за заплащане на километър изминато разстояние.