С 30%, а не двойно, ще бъде увеличена таксата за ски зона Банско, става ясно от публикуваните документи за промяна на концесионния договор.

Според природозащитниците с промените в концесионния договор площта на ски зоната ще бъде увеличена почти 10 пъти.

„По закон те са длъжни да кажат какво искат да направят, за да стане ясно какво ще се строи. В същото време това, което се предлага от общината и от МОСВ, е дайте да им дадем едни хиляда хектара пък да си строят каквото и когато си пожелаят”, заяви Тома Белев - Коалиция "За да остане природа в България".

Новият договор дава възможност за строеж на писти, ски трасета и лифтове, а точно втора кабинка е основното искане на хората от региона. Сегашният лифт не може да се справи, припомни и представителят на концесионера.

„Лифтът е много модерен и капацитетът на час е 2200 човека, от 7 години хората работят на смени от 7:30 ч. до 18 часа на лифта на кабината”, каза Иван Обрейков, представител на фирмата концесионер на ски-зона Банско.

Г-н Обрейков отказа да отговори на въпросите на bTV дали се планира изграждането на нови писти.

За следващата седмица природозащитници планират протести заради промените в концесионния договор. Хора от района на Банско пък може да дойдат до София с настояване за втория кабинков лифт. 

"Гаранцията са законите и планът за управление, като бъде спазено всичко, което е като екологично законодателство в страната, аз не виждам проблеми това нещо да се случи”, обясни Георги Икономов, кмет на община Банско.

Очаква се кабинетът да се занимава с промените в концесията на следващото си заседание.