Руското посолство призна приноса на българския народ за спасяването на евреите
Това не мина без коментар за приноса на Червената армия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 5
    4
Мария Захарова
Снимка: EPA

"Ние признаваме безспорния героичен принос на българския народ, включително представителите на интелигенцията и православната църква в борбата с нацизма, включително за спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта". Това се казва в позиция на Фейсбук страницата на руското посолство в София.

Тя е в отговор на официалното становище на Министерството на външните работи на България по повод изявлението на говорителя на руското външно министерство, че Съветската армия е спасила българските евреи.

Президентът: Изказванията на Москва за българските евреи са дълбоко непознаване на историятаТой добави, че страната ни е имала адекватна реакция на изказванията

 "Почитаме паметта на всички загинали за спасяването на света от фашизма. Русия, която понесе най-големите загуби в тази война, ще продължи твърдо и последователно да се противопоставя на всякакви опити за преразглеждане на историята и оскверняване на военни паметници", се казва още в позицията.

Публикуванo е и мнението на научния директор на Руското военно-историческо общество Михаил Мягков, който казва, че ако не е била Червената армия, убитите евреи са щели да са много повече от 6 млн. и нацистите са щели да принудят българската власт да направи холокост на собствена земя. 

„Твърдението, че Червената армия е спасила българските евреи, е дълбоко непознаване на историята или опит за провокация”, каза по-рано президентът Румен Радев.

Българското външно министерство нарече изявлението „подмяна на историческите факти”. 

Коментарът на Мария Захарова дойде след надпис върху паметник на съветски воини в София, появил се в нощта на 31 октомври.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов определи като исторически скандал изказването. „Ако кажа, че ВМРО има по-големи заслуги от съветската армия за спасението на българските евреи, ще бъда прав, защото това е историята”, заяви той. Говорителката на руското външно министерство е много симпатична, но е пропуснала да прочете българската история по-задълбочено, допълни вицепремиерът.

  • 5
    4
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре