Руският патриарх Кирил си тръгва от България огорчен
Причината е приравняването на Русия към други народи, участвали в Освобождението ни преди 140 години
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 23
  • 23
    15
Руският патриарх Кирил
Снимка: btvnovinite.bg

Руският патриарх Кирил си тръгва от България огорчен. Това обяви самият той при излитането си от Летище София. Причината е приравняването на Русия към други народи, участвали в Освобождението ни преди 140 години. 

Малко преди да си тръгне, патриарх Кирил сам поиска да говори пред медиите. Каза, че е бил посрещнат топло от нашата църква и визитата му е знакова, но не скри и съжаленията си. 

„Много ме огорчи, че в официалната риторика на представителите на държавата наравно с Русия същата роля се оказва, че са играли Полша, Литва, Финландия. Никаква политкоректност не може да оправдае лъжлива историческа интерпретация”, заяви той. 

Според патриарха става дума за полкове на руската гвардия, позиционирани в Полша и Финландия. Той допълни, че кулминацията на визитата му е била на Шипка, където е имало само български и руски знамена. 

Патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха Съборна света литургия (СНИМКИ)Днес е последният ден от посещението на патриарх Кирил, посветено на 140 години от Руско-турската освободителна война

По-рано днес патриарсите Неофит и Кирил отслужиха заедно съборна литургия. Стотици се стекоха на нея в катедралата „Св. Александър Невски”. Присъства и българският монарх Симеон Сакскобургготски.

Румен Радев: Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзкиДържавният глава се срещна с Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москова и на цяла Русия

Малко преди да отпътува, руският патриарх се срещна и с президента Румен Радев и обяви, че впечатленията му от срещата са добри.

  • 23
    15
Още по темата
23 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре