Русия спря доставките на природен газ за Украйна заради липсата на авансово плащане. Според премиера Бойко Борисов, който е в Китай, спирането вече се е отразило на доставките към страната ни.

„Г-жа Петкова (енергийният министър Теменужка Петкова-б.р.) ме информира, че са спрели газа за Украйна, в началото на зимата имаме готовност, но фактът от вчера е че налягането е паднало по тръбите, ние трябва да дадем възможността на дипломатите ни да ни вадят далече от този конфликт, Русия и Турция винаги са в конфликт и винаги си правят големите проекти заедно”,заяви премиерът.

Веднага след думите на премиера, ръководоството на "Булгартрансгаз" се събра на спешна среща. Към момента от компанията, която следи в реално време налягането по тръбите, лаконично обясниха, че договорите се изпълняват и крайните потребители не усещат промяна в доставките. 

Още от вчера енергийното министерство  е категорично, че промяна в транзита за България няма.

Ако Украйна започне да ползва големи количества от хранилищата, възможно е да възникне риск за зимните доставки за Европа.

"Не виждам опасност от криза- в Чирен са нагнетени максималните количества. Имаме алтернатива и от Гърция, така че няма опасност от криза, дори и да се случи някакъв проблем с доставките", заяви и председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев (ГЕРБ).

В края на месец октомври приключи нагнетателният сезон и в момента в подземното газово хранилище в Чирен има над 450 млн. куб. м. активен природен газ.