Румяна Бъчварова: Схемите за опорочаване на вота стават все по-разнообразни
Може да се злоупотребява и с лични данни от предизборни списъци, обяснява вътрешният министър
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
избори
Снимка: bTV

Само за една седмица сигналите за кражба на лични данни преди изборите от 5 са станали 29, сочат данните на МВР. За злоупотребите с тях и за схемите на кражбите по време на избори, както и за автентичността на различните подписки с вътрешния министър Румяна Бъчварова разговаря Канна Рачева.

„Става въпрос за подписките, с които се регистрират кандидатите. Там винаги е имало съмнения, че не всички подписи и личните данни са автентични. Вие сигурно помните – при различни подписки за референдум например доста време отнемаше самата проверка на автентичността. Сега предполагам, че се действа по същия начин, за да могат по-бързо да се справят. Но това е проблем, с който по-лесно можем да се справим. По-трудно се оказва и повече умения се изискват за това да се определят схемите, с които може да се опорочи вота. Те с течение на годините се разнообразяват”, казва министър Бъчварова.

Румяна Бъчварова: Трябва да се разделим с личния си политически егоизъмСвикнах с това, че всеки може да каже всичко, без да носи отговорност и без да трябва да се аргументира, казва вицепремиерът по повод нападките по неин адрес

„Не мога да ви кажа колко са схемите сега, но за всеки един от изборите се появяват нови изобретения, нови идеи – чрез задържане на заплати или включване на сумите, с които се плаща вотът, към сумата на заплатата като „извънреден труд” в деня на изборите, да речем”, отговаря тя на въпроса какви по настоящем са схемите за влияние върху вота.  

В МВР знаят кои са хората, които се занимават с този вид дейност.

„Списъкът е някъде между 500 и 600 души, които на няколко избори са идентифицирани като хора, за които има жалби или към които има подозрения, че се занимават с тази дейност”, казва министър Бъчварова.  

Вицепремиерът призова за повече дисциплина при боравенето с лични данни.

„Нека не забравяме, че всяка една от партиите има хора на различни нива и дори и партията да не е дала указания да се действа по този начин, всеки един, който събира подписи и иска да се представи добре, за да свърши тази работа, може да прибегне до най-лесния начин”, обяснява тя.

По думите ѝ тези мрежи се развиват около местните избори, защото малък брой гласове може да окажат влияние върху резултата.

„При тези президентски избори колкото и гласа да купиш, при положение че изборът ще се реши втори тур, какъв ефектът, който можеш до получиш? Възвръщаемостта от тази инвестиция не е толкова ясна…”, обяснява тя.

На въпрос откъде се взимат личните данни на хората министър Бъчварова казва:

„А, не мога да спекулирам, най-малкото е всички предизборни списъци, които се публикуват на едните избори да се архивират и всеки, който има достъп до такива списъци, да се възползва по някакъв начин”.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре