Румяна Арнаудова: Частната охрана на населени места ще е армия на кмета
Новите разпоредби в закона може да доведат до разпад на държавността, коментира говорителят на главния прокурор
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 1
    0
Румяна Арнаудова
Снимка: bTV

Вчера и главният прокурор, и президентът, независимо един от друг, атакуваха в Конституционния съд (КС) текстове от Закона за частната охранителна дейност (ЧЗОД).

Основното притеснение е, че кметовете на практика ще могат да създават своя собствена армия. Според двамата охраната на населените места трябва да остане задължение на МВР.

Говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV, че разрешаването на кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охрана на цели урбанизирани територии, „може да доведе до разпад на държавността“.

Главният прокурор оспорва възможността кметовете да наемат частни охранителиСпоред него за сигурността на живеещите в населените места отговаря държавата и не може частни фирми да се грижат за обществения ред

Атакуваните от Цацаров разпоредби „категорично противоречат на принципите на правовата държава. Те са противоконституционни и защото с отнемането на правомощия от държавата и възлагането им на частни субекти, е налице опасност и за националната сигурност, и за нарушаване на правата на всички български граждани“, каза Арнаудова.

Румяна Арнаудова
Снимка: bTV

По думите ѝ по новите разпоредби частните охранители ще имат правото включително да задържат хора. Със закон се предоставят такива правомощия на частно-правни субекти, с каквито разполагат органите на държавната власт, конкретно служителите на МВР. Това ще са хората, които реално ще правораздават на улицата, които ще могат дори да използват оръжие в случай на съпротива и на тяхната лична преценка се предоставя дали да се намесят, кога, дори да вземат властта в свои ръце и да отвеждат лица в съответното РУ на МВР. Те ще охраняват обществения ред по време на изборите, а законодателят не е предвидил ограничение, каквото съществува за служителите на МВР, да не членуват в политически партии, изтъкна Арнаудова.

И президентът сезира КС заради възможността кметовете да наемат частни охранители По-рано същото направи и главният прокурор Сотир Цацаров

„Действително това ще бъде една образно казано армия под ръководството на кмета на общината“, посочи още тя.

В отговор на въпрос говорителят каза, че в закона не е регламентирано кой ще има повече правомощия – МВР или частните охранители.

Румяна Арнаудова
Снимка: bTV

Българските граждани вече плащат за услугата сигурност с данъците си. Недопустимо е да бъдат натоварени, дори през бюджета на общината, с финансови задължения за услуга, която им се дължи по конституция, добави Арнаудова.

За новата версия за инцидента в Хитрино говорителят повтори коментара на Прокуратурата от вчера, че хипотезата, цитирана от „Булмаркет“, вече е била обект на разследването и е била отхвърлена, както и че частните експертизи не могат да послужат, нито за промяна на изводите на прокуратурата, нито на органите на съда.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 1
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре