Комисията за защита от дискриминация има нужда от представител на хората с увреждания. Така президентът Румен Радев аргументира назначаването на Петър Кичашки за член на комисията въпреки скандалите около името му. 

Недоволството от назначението е заради съмненията, че Петър Кичашки стои зад инициативни комитети, злоупотребявали с лични данни, включително на репортери на bTV, по време на кампанията за референдума преди две години. 

Друг скандал беше пренасочването на медийни пакети към сайт на фондация, собственост на съпругата му. 

Според президента Кичашки е доказал, че защитава правата на хората с увреждания и има чисто съдебно досие, a резервите спрямо кандидатурата е трябвало да бъдат изразени по-рано.  

„Нека не правим наистина медийни трагедии, рано е за медиен линч. Има ли някъде доказателства, че той е извършил престъпление”, попита Радев.

„За мен силно гражданско общество означава прозрачност, откритост и двустранен диалог. От 21 юли всички номинации, включително и тази на г-н Кичашки, висят на сайта на президентството, защо до избора всички мълчаха? Не съм в състояние всички за тези имена да знам преди две години какви съмнения е имало около тях. Затова се прави това обществено обсъждане, затова са и медиите, да дадат гласност, след като тази гласност не е дадена в срока на избор, това ме навява на мисълта, че целта е друга покрай скандала с него”, изтъкна държавният глава.