„Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България”.

Това написа президентът Румен Радев в профила си във „Фейсбук” по повод скандала около решение на общинския съвет в Копривщица.

Мнозинството от общинарите в местния парламент поиска да бъде премахнат статутът на архитектурно-исторически резерват на града. Мотивите са, че така се пречи на развитието на града, защото не може да се строи.

„Призовавам всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на общинския съвет за промяна в статута на града-музей.

Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България”, призова президентът.

В защита на статута на Копривщица на архитектурно-исторически резерват в „Туитър” се изказа и бившият министър на туризма Николина Ангелкова:

Идеята за премахване на статута на Копривщица се родила покрай изготвянето на Общия устройствен план. Законът налага много ограничения на населените места, представляващи резервати. В тях е забранено новото строителство.

От Министерството на културата пък напомниха, че промяната на статута на града не е в правомощията на общинския съвет, а на Министерския съвет. 

Копривщица е обявена за архитектурно-исторически резерват преди близо 45 години. През последните 30 години обаче държавата не се грижи за нейното развитие, казват общинските съветници и настояват статута на града да бъде променен.

Трябва ли да се разреши ново строителство в Копривщица?