„Това не е начинът за управление на една държава. Недопустимо е парламентът да се превръща в бойна арена. Смятам, че партиите в Република Македония ще намерят диалога, правилния път. Повече диалог вместо противопоставяне. Република Македония няма друг изход“.  Това обяви президентът Румен Радев за кризата в съседна Македония.

Той е в авиобаза „Граф-Игнатиево”, където присъства на демонстративен полет на американски военен самолет Ф-35.

Той призова да се постъпи мъдро и национално отговорно, за да се намери вярно решение в Скопие.

„Надявам се политиците в Република Македония да са си извлекли поуки и да сменят формулата на противопоставяне. Това не е решение“, обяви още президентът.

Той припомни, че снощи на спешно съвещание под ръководството на вицепремиера Стефан Янев, на което са присъствали още министърът на вътрешните работи Пламен Узунов и всички компетентни служби, обстановката е била задълбочено са анализирана.

„Към момента за България няма заплахи и рискове, но ако така продължава, в никакъв случай това, което става в Република Македония няма да допринася за стабилност.

Напротив ще става все по-рисково и то все по-близо до нас. Така че в рамките на Евросъюза и НАТО трябва да се търси решение“, коментира още българският президент.

Той предположи, че утре на срещата в Съвета на Европа, на която ще се обсъжда Брекзит, ще бъде засегната и темата за Македония.