Тероризмът простира пипала към Европа, заяви българският президент Румен Радев в Брюксел.

Той води българската делегация на срещата на върха на НАТО – първата, на която лидерите на страните от Алианса ще се срещнат с новия американски президент Доналд Тръмп. Те разискват засилване на ролята на НАТО в борбата срещу тероризма и увеличаване на военните бюджети на страните членки.

„Засилването на приноса на НАТО в борбата с тероризма е важно най-малкото по няколко основни причини – виждате, че тероризмът простира пипала към Европа. На второ място, ние смятаме, че засилването на приноса на НАТО в борбата с тероризма е важно за намаляване на мигрантския потоци. Това означава по- голяма сигурност за държавите от Близкия Изток. За България е изключително важно. Много важно е НАТО да даде политически сигнал към тези държави от Близкия Изток, които наистина се борят с тероризма, че има своята ангажираност и солидарност към техните усилия“, коментира Радев.

Лидерите на 28-те държави в Алианса трябва да препотвърдят ангажимента да увеличат разходите си за отбрана до 2% от БВП, като поне 20% от тях са за изграждане на нови способности. България спря негативната тенденция за намаляване на военния бюджет, но от вчера отново започна дебат кои проекти да се финансират. Премиерът Бойко Борисов предпочита да поддържа руски изтребители още 11 години и парите да отидат за модернизация на флота и пехотата. Президентът обаче контрира: „Ежедневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България. Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, означава, че подкопаваме изобщо институционалността на България“, каза той.

Към момента само шест държавите в НАТО харчат за отбрана искания процент от бюджета си. Позицията на САЩ е, че всички трябва да поемат справедлив дял от общите разходи.

Срещата на върха преминава при изключителни мерки за сигурност след атентата в Манчестър.

На нея ще се обсъжда конкретно по-активното участие на Алианса в битката срещу „Ислямска държава“, в която до момента участва с военни инструктори за иракската армия и самолет за разузнаване АУАКС. Ще се решава и разширяване на присъствието в Афганистан с няколко хиляди военни.

„Обявихме, че ще създадем нова разузнавателна клетка в централата, насочена към тероризма, включително към чуждестранни бойци. И ще назначим специален координатор за усилията на НАТО в борбата с тероризма“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.