Необходими са категорични действия за пресичане на тревожния отлив от въоръжените сили. Това каза президентът Румен Радев по време на военния парад в столицата по повод Деня на храбростта и празник на българската армия. Държавният глава призова политиците по-често да се опират на военната експертиза.

„Дълги години се водеше безсмислен спор дали да се влага в собствените въоръжени сили и отбранителни способности. Рязкото усложняване на геополитическата обстановка обаче и призивът на ръководството на НАТО за по-голяма ангажираност и бързо достигане на 2% от БВП за разходи за отбрана сложи точка на тази абсурдна дилема“, каза държавният глава.

Снимка: Ладислав Цветков

Според него придобиването на съвременно въоръжение безспорно е необходимо, но не е достатъчно условие за модернизация на армията.

По думите му трупаните с десетилетия проблеми не се изчерпват само със състоянието на техниката, а сложните процеси ще поставят на изпитание и политиците, и висшето военно ръководство.

„Парите на българския народ трябва да бъдат превърнати в съвременни бойни способности по най-ефективен и ефикасен начин. Това изисква ясна визия и принципност при изграждане на тези способности“, каза още държавният глава.

Той е категоричен, че е необходимо усъвършенстване на нормативната уредба, която отдавна не е адекватна.

„Необходими са ресурси за водене на пълноценна военна подготовка, която да генерира реални способности, покриващи стандартите на Алианса. Необходима е висока военна експертиза и спазване на принципите на прозрачност, равнопоставеност и обективност при формулиране на изискванията, избора и договаряне на параметрите на новопридобиваната военна техника“, каза държавният глава.

„Разбира се, крайното решение за този избор винаги е политическо, но нека не забравяме, че военното дело и технологии станаха изключително сложни, и затова призовавам политиците да се опират по-често на военната експертиза,когато вземат важни решения“, призова Радев.  

Снимка: Ладислав Цветков

„Не ние, политиците, ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника, и не ние ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората с пагони“, заяви той.

Според  него са нужни и мерки за издигане на социалния статус на военнослужещите, както и за гарантиране на нормални условия за професионално развитие.