Санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи и единствено вредят на икономиките на Русия и ЕС, казва президентът Румен Радев в интервю, публикувано на уебсайта на телевизия „Евронюз“.

„Ясно е, че анексирането на Крим е нарушение на международното право, а България подкрепя твърдо всички принципи на международното право. Големият въпрос сега е колко дълго Европа ще стои разделена от санкции, които подкопават доверието – 5, 10, 50 години?“, казва Радев.

На въпрос дали ще настоява България да се обяви срещу продължаване на санкциите, когато ЕС гласува по този въпрос през юли, президентът отговаря, че дотогава има много време, а контекстът се мени с всеки изминал ден.

„Да си представим интересна ситуация – когато правителствата на Доналд Тръмп и Владимир Путин постигнат споразумение за подобряване на диалога, увеличаване на доверието и спрат да мислят през призмата на санкциите, как ще реагира Европа?“, казва той.

„Евронюз“ припомня, че Радев е смятан за приятелски настроен към Русия, че призова за прекратяване на санкциите към Москва и че иска да балансира ангажиментите на България към ЕС и НАТО, като същевременно поддържа взаимноизгодни връзки с Русия.

На въпрос може ли да се служи на два господаря – ЕС и Москва, той посочва, че въпросът е странен, че е завършил две американски военни академии и е организирал и провел не едно учения на НАТО у нас.

Радев казва още, че според него на проблемите на България трябва да се гледа обективно като на част от проблемите на ЕС.

Помолен да коментира корупцията у нас и как мисли да се справи там, където предшествениците му са се провалили, той признава, че корупция има, но „не бих могъл да кажа, че България е най-корумпираната страна в ЕС“. България полага усилия да се бори с това явление, но трябват още повече усилия, съвместна работа на политическите партии, гражданското общество и цялата страна, казва той.

Политическата нестабилност ражда поредица други проблеми в икономиката, правосъдието. Надявам се, че предстоящите избори ще доведат до парламент, който ще е способен да мисли повече за интересите на народа, ще приеме такива закони, а правителството ще предприеме бързи и решителни мерки, които да възстановят доверието в институциите, казва още Радев.

За връзката между бежанци, миграция и тероризъм, направена от Доналд Тръмп, Радев посочва, че вече сме свидетели на сериозни терористични атаки – някои, извършени от второ и трето поколение мигранти, но други – от хора, влезли в Европа с мигрантския поток. „Говорейки за тероризма, не трябва да пренебрегваме нито една заплаха“, казва той.

Запитан за проблема с миграцията и собственото си неодобрение към плана за квотно разпределение на бежанците в ЕС, президентът Радев казва: „В България правим всичко възможно да помогнем на хората, бягащи от ужасите на войната, но трябва да виждаме разликата между бежанци и нелегални имигранти. Какъв е критерият за успешна интеграция? Мисля, че Европа има голям проблем с това. Неясно е какви финансови ресурси ще са нужни, какъв ще е ефектът върху социалните системи – на колко хора може Европа да предложи убежище и на каква цена“.

За липсата си на опит в политиката той казва, че в това има и плюсове, и минуси. Днес в политиката са нужни безпристрастност и обективност и хора, които не мислят за интересите на партиите си, а на нацията, казва той.