Румен Радев: Поклон пред падналите за свободата на родината! Да живее България!
На пл. „Народно събрание“ в столицата бе изпълнен церемониалът за почит към геройски загиналите за свободата, последван от красива заря в цветовете на националното ни знаме
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 15
    0
Празненства
Снимка: bTV

На днешния ден преди 140 години бе подписан Санстефанският мирен договор. Той сбъдна мечтата на нашите възрожденци всички българи да живеят в една свободна държава. Този блян живя само няколко месеца, погреба го Берлинският конгрес, каза президентът Румен Радев в словото си на площад „Народно събрание“ в столицата, където се проведе тържествената заря-проверка по повод националния празник.

„В цяла Европа романтичният устрем на XIX век загина под откосите на драматичния XX век. Но в спомена за пролетта на 1878 г. ще остане непреходното българско вдъхновение. Това е споменът за дързостта на младите хъшове, селяни, даскали, които, след многогодишни борби, през април 1876 г. с цената на живота си върнаха българския въпрос в европейския дневен ред“, продължи словото си Радев.

Румен Радев: От костите на загиналите е съградено скелето на българската свобода (ВИДЕО)Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем, каза още президентът

„Споменът за Виктор Юго и Макгахан, които чуха стоновете на Панагюрище и Батак, това е споменът за братския устрем на руското общество, който доказа, че православните българи не са сами. Него ние няма да забравим. Няма да забравим словата в манифеста на император Александър II, който обявява война на Османската империя, защото така изисква чувството за справедливост и нашето собствено достойнство. „Народът сам се вдигна на война – пише Достоевски – а хората четяха манифеста и се кръстеха“. Тези сцени, тези чувства са дълбоки и неподвластни на користни политически интерпретации.

„В полетата на Руско-турската война загинаха много воини от много народи – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е последен дом, тях ние почитаме като свои герои“, каза още държавният глава.

„140 години по-късно ние трябва да помним нашата история, защото другите не забравят тяхната. Нашата българска историческа енергия не е в носталгията по отминало величие, а в осъзнаването на стойността на свободата – в нашия дълг към мъчениците, които платиха цената, в светлия идеал за чистата и свята република. Поклон пред падналите за свободата на родината! Да живее България!“, завърши словото си президентът.

Сред официалните лица на церемонията бяха българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Бойко Борисов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Празненства
Снимка: bTV

Церемониалът за почит към геройски загиналите за свободата беше изпълнен от представителни блокове на армията и Националната гвардейска част.

Той бе последван от красива заря в цветовете на националното ни знаме.

Вечерната заря-проверка се провежда от 1907 г., когато е построен и открит Паметникът „Царя Освободител“. Мемориалът е издигнат в знак на признателност от българския към руския народ в лицето на император Александър II.

По-рано през деня тържества имаше и пред Паметника на незнайния воин. Издигнат бе националният флаг и проехтяха 20 топовни салюта.

Красимир Каракачанов: Всеки е свободен, доколкото му позволяват съвестта и сърцетоНа 3 март няма русофили, няма русофоби – има българи. Който смята, че филията и фобията е по-голяма от българското чувство, не е никакъв българин, смята военният министър

Военноисторическият музей пък се препълни с желаещи да видят оригиналните знамена на българското опълчение, специално изложени за празника. Те са пет, а само две от тях са участвали в Руско-турската война – Горнооряховското и Самарското.

Празненства
Снимка: bTV

Самарското знаме е ушито от монахини от Самара, а в Плоещ е връчено на българското опълчение със специална церемония. Пет знаменосци загиват в битка за защитата му. Знамето е единственото в историята ни, удостоено с най-високата степен на военен орден за храброст. То беше изложено само днес, останалите могат да се видят до 11 март.

Военноисторическият музей представя оригиналните знамена на българското ОпълчениеИзложбата представя петте знамена, които олицетворяват вековния стремеж на българите към свобода

По-рано днес премиерът Бойко Борисов поздрави българите по случай националния празник през социалната мрежа „Фейсбук“.

Празненства
Снимка: bTV

В писма и телефонни разговори той благодари на правителствата на Русия, Финландия, Полша, Румъния, Сърбия и Черна гора, Молдова и Украйна за участието на техни сънародници в Руско-турската освободителна война.

  • 15
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре