Новоизбраният президент Румен Радев заявява, че не може да присъства на заседание на КСНС преди встъпването си в длъжност.

"Президентът отправи към мен покана да присъствам на утрешното заседание на КСНС на тема "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза". Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но считам, че не мога да присъствам на заседание на КСНС преди встъпването си в длъжност", заявява Румен Радев на страницата си във "Фейсбук".

"Днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция. Върху парламентарните сили тегне отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори. Тази отговорност не бива да се размива. Доверието, което гражданите гласуваха на мен и г-жа Йотова на изборите не може да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки", посочва още Румен Радев.

Той призовава участниците в КСНС да вземат зряло и отговорно решение с мисъл за бъдещето на България. Заявявам готовността си като президент да се съобразя с всяко решение и да действам в съответствие с разпоредбите на Конституцията, посочва още Румен Радев.