Румен Радев към Лозан Панов: Президентът не е следовател и разследващ орган
Панов поиска от президента да бъде сформирана специална комисия, която да разследва скандала „ЦУМ-гейт”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 8
    5
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

„Президентът, съгласно своите правомощия по Конституция, не е следовател и разследващ орган”, заяви Румен Радев пред журналисти в отговор на писмото на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Панов поиска от президента да бъде сформирана специална комисия, която да разследва скандала „ЦУМ-гейт”, в който е замесен главният прокурор Сотир Цацаров.

Прокуратурата: Лозан Панов уврежда престижа на прокурорската професияПредни дни шефът на ВКС поиска от президента Румен Радев да сформира специализирана комисия по случая „ЦУМ-гейт”, в който е замесен главният прокурор Сотир Цацаров

„Споделям тревогата на г-н Лозан Панов за състоянието на нашата съдебна система. В същото време буди недоумение фактът, че точно съдия номер едно ме призовава да сформирам специална комисия за разследване, което би било в разрез с Конституцията”, допълва още Радев.

По думите на президента неговата намеса може да бъде само с писмени и устни изявления.

Лозан Панов за срещата в ЦУМ: Цацаров трябва да обясни какво, как и защо се е случилоСпоред него обстоятелствата и обсъжданите теми между тримата са спорни

„Дневният ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет. Ние очакваме от този съвет да бъде пример за разум, мъдрост, гражданско отговорно поведение”, посочи още президентът и допълни, че е отговорил писмено на председателя на ВКС.

Той добави, че очакванията на всички са да имаме съдебна система, която да докаже своята самостоятелност и независимост, като се позовава на всички органи и механизми по Конституция.

  • 8
    5
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре