„Анализът за качеството на храните не се налага да бъде съгласуван с Европейската комисия. Такива проверки се извършват от членовете за защита на интереса на гражданите и потребителите от съответната страна”.

Това каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след извънредното съвещание в Министерски съвет, свикано от премиера Борисов Борисов по две наболели теми – войната по пътищата и двойния стандарт на храните у нас и в Западна Европа.

Идентифицирани са 5 групи изделия, които ще бъдат елемент на анализа за качеството на храните. Това са шоколадови, млечни, месни, безалкохолни напитки и сокове и детски храни.

„По-скоро имаме единно виждане за провеждане на подобни мерки с останалите страни от Вишеградската четворка. Предполагам, че обединението на резултатите от нашето изследване ще повторят някои от тенденциите, които са се образували”, уточни Порожанов.

Според него това, че вкусовите предпочитания на българите били различни от някои от западноевропейските страни, не може да бъде сериозен аргумент.

Министърът на земеделието уточни, че тези храни не са вредни за здравото и не може да се говори за изземването им от търговската мрежа.