На изборите се случи това, което можеше да се очаква да се случи. БСП беше яхнала вълната и всички очакваха, че от само себе си ще спечелим. Но изпуснахме няколко момента, коментира Румен Овчаров в предаването „Лице в лице“ по bTV.

По думите му промяната, която БСП лансираше, се е изчерпала с новите лица в листите и корекцията в устава на партията.

Платформата ни също не предизвика особен ентусиазъм. Някои хора дори определиха платформите на БСП и ГЕРБ като консервативен консенсус, каза още той, като добави, че ГЕРБ наистина е предлагала повече, но никой не ги е попитал как ще осигурят обещаното.

Единствената промяна, която БСП предложи, беше борбата с паралелната държава, но не посмяхме да кажем кой е командирът ѝ, кой е лицето на тази паралелна държава, каза Овчаров.

Снимка: bTV

По думите му грешка е било и допускането БСП да бъде вкарана в антиевропейския контекст и в антинатовското говорене.

Причина за загубата е и високомерието – БСП прекалено бързо си повярва и априори отписа всички възможни коалиционни партньори. Листите бяха нареждани или пренареждани без да се отчита мнението на регионалните структури, а някои от кандидатите се представяха като едва ли не бъдещите министри. Раздаването на оценки също не беше целесъобразно, отчете Овчаров.

Въпреки това, според него, партията е доказала, че е алтернативата на ГЕРБ.

Овчаров каза, че очаква слабо конюнктурно правителство, защото „същите тези хора управляваха до преди няколко месеца и се скараха накрая“.

Снимка: bTV

Според госта поскъпването на газа е било неизбежно, защото регулирането на естествените монополи става по два начина – „на базата на обективни критерии или когато се влачим след конюнктурата. Сега сме в втората хипотеза“.

Социална политика с цени не се прави, а като се определят бедните хора и таргетирано им се помага, а богатите трябва да си плащат цялата цена, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото: