Румен Гечев: Някой е искал да раздуха случая в КТБ
Всички освен БСП са подкрепяли предложението на БНБ за банкова ваканция, заяви той
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    4
Румен Гечев
Снимка: БГНЕС

От стенограмите за КТБ ще стане ясно, че нагнетяването на напрежението е било изкуствено.  Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Румен Гечев от БСП.

„Нагнетява се обстановката, прави се извънредна среща в БНБ, след това се правят две срещи при президента.  Това нагнетяване на напрежението е било  изкуствено. Нямаше нужда от банкова ваканция и от извънредно законодателство. Следователно някой е искал да раздуха случая в КТБ и да го използва за политическо инженерство”, коментира Румен Гечев.

На въпрос кой е този някой, той отговори: Всички освен БСП.

Акценти от стенограмата за КТБНа масата на разговорите са два сценария, като първият – за банкова ваканция се отхвърля автоматично, а именно да се ограничи размера на парите, които може да се теглят в брой

Втората стенограма за КТБ трябва да бъде декласифицирана, подчерта Гечев. „Когато се отвори и стенограмата от заседанието в БНБ, което е ключово, ще видите, че всички освен БСП подкрепят предложението на БНБ за банкова ваканция”, отбеляза той. По думите му българската общественост трябва да види какво е било поведението на БНБ и какво е станало на срещата в БНБ преди първата президентска среща.

„Тези, които шикалкавеха, че уж няма вариант за банкова ваканция, започват да се оправдават.  Някак си всички бягат от това, че основната отговорност за управление на банките и тяхната стабилност носи централната банка, независимо кой е премиер. Ролята на правителствата е когато централната банка не може да се справи с една криза, тя да търси финансова подкрепа от бюджета на правителството”, заяви Румен Гечев.

Според него е абсурдна тезата, че БНБ няма принос към кризата с КТБ.

След стенограмата: Защо не спасиха КТБ?Вторият разговор за съдбата на банката трябва да покаже обрата... ако го разсекретят

Гечев подчерта, че навсякъде се разсекретяват грами след определен период. „Всички стенограми с обсъжданията на финансовата криза в „Банк ъф Ингланд” във Великобритания бяха разсекретени”, даде пример той.

„През 1997 г. банките бяха ограбени, не от тогавашните министри, с ограбените пари беше купена собствеността в мръсната приватизация. Не беше осъден почти никой тогава и ако сега няма осъдени, ще имаме и трети случай”, каза още Румен Гечев.

Факт е, че тази криза става в управление с премиер  Пламен Орешарски и финансов министър Петър Чобанов, а БСП беше мандатоносител, изтъкна в разговора Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Всичко е в ръцете на съда, има обвинителни актове, прокуратурата действа бързо, допълни тя.

  • 1
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре