Розоберът в Иганово е пред провал заради втората серия взривове, този път в производствената база на ВМЗ-Сопот. За това предупреди кметът на Иганово Стефан Ганчев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

След експлозиите във вторник сутринта нощта в карловското село премина спокойно – всички, които напуснаха през деня, се завърнаха в домовете си. Местните обаче са готови за евакуация и багажът им стои опакован.

По-сериозен обаче е проблемът с поминъка, подчерта кметът. „Розовите масиви попадат в 3-километровата зона, която не е обходена от предишните взривове. Сега трябва да се прави нов обход и това ще доведе до протакане и то ще се отрази на розоберната кампания. Предстоят важни обработки като оран, прекопаване и торене”, обясни Стефан Ганчев.

„Обръщам се към всички институции да вземат мерки обхождането и обезопасяването да стане навреме, защото розоберната кампаняи в Иганово е пред провал”, алармира той. По думите му, засегнати са не само собствениците на розови масиви, но и много местни, които изкарват прехраната си с беритба на рози. Освен това и животните не могат да влизат на паша в отцепения периметър.

Във ВМЗ-Сопот не се очакват съкращения, но заводът търпи загуби заради неизпълнени поръчки. „За нас е важно ВМЗ-Сопот да възстанови работата си възможно най-бързо, защото има договори и се възстановява от една дълга криза”, подчерта и зам.-министърът на икономиката Любен Петров в ефира на bTV.

По думите му, след приключването на следствените действия ще бъде направена производствена реорганизация във ВМЗ, ще бъдат предложени структурни промени и промени за повишаване на сигурността.

„Личното ми усещане е, че има много странни съвпадения – няма как в рамките на месец да се случи едно и също нещо, още повече, че от 21 март има специалени пропускателен режим. Това е в производствената част, на около 1 км от складовете, които гърмяха преди”, подчерта зам.-министърът на икономиката.

Любен Петров изрази съмнения за саботаж и подчерта, че ВМЗ няма да може да работи нормално още един месец, което ще се отрази на поръчките му.

„Няма как да се самовзриви – тестове на тези гранати не показват такова поведение. Технологията и смесите не са променяни”, посочи той.

„Върви и пълна данъчна проверка на ВМЗ-Сопот, така че нищо няма да остане скрито, ако взривовете са за прикриване на някакви следи”, посочи зам.-министърът и подчерта, че се работи по всички възможни версии.

  • Работниците от ВМЗ-Сопот се върнаха в Иганово
  • Търсят снаряди сред розите в Иганово
  • Още 50 военни се включват в прочистването след взривовете в Иганово
  • В Иганово зреят протести заради продължителните разследвания на взривовете
  • Валентин Радев: В Иганово са назначавани неквалифицирани кадри
  • Иганово вече е спокойно след сутрешните взривове
  • Спряно е движението на влаковете през гара Иганово
  • Основна версия за новия взрив в Иганово е саботаж
  • Нови взривове в Иганово, 70 деца са евакуирани (ОБНОВЕНА)
  • Кабинетът забрани вноса на боеприпаси за утилизация