Росен Желязков повежда листата на ГЕРБ-СДС за Европейските избори. По информация на bTV бившият председател на Народното събрание е на първо място в списъка с кандидати за евродепутати от партията на Бойко Борисов.

Желязков има и още едно водаческо място - в кандидатдепутатската листа за 50-то Народно събрание в Благоевград.

В евролистата на ГЕРБ ключови позиции ще запазят и настоящите евродепутати Андрей Ковачев и Андрей Новаков.

По традиция лидерът на партията Бойко Борисов повежда в т. нар лидерски район 25-и МИР в София, както и в Пловдив-град. Изненада има при първото място в 23-ти МИР – там от партията изпращат заместник-председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

В 24-ти МИР повежда дама, която е и за първи път водач – Рая Назарян. Тя беше част от преговорния екип на ГЕРБ, който трябваше да договори условията на неслучилата се ротация в кабинета „Денков – Габриел“.

ГЕРБ отново ще се доверят на познатите си водачи по места. Даниел Митов – във Варна, Томислав Дончев – в Габрово, Деница Сачева – в Добрич, Теменужка Петкова – в Търговище, Жечо Станков – в Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

По две листи ще водят Делян Добрев – в Хасково и Разград, както и Цвета Караянчева – Кърджали и в Пловдив-област – територия, запазена преди за Вежди Рашидов.

Очаква се в изборната надпревара да се завърнат и бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов, както и бившият столичен кмет Йорданка Фандъкова.

Крайният срок за регистрация в ЦИК на претендентите е 17 часа на 7 май.

Преди дни от БСП също обявиха евролистата си за предстоящите избори на 9 юни. Лидерът е Кристиан Вигенин.

Голямата изненада от обявените листи до момента е номинацията на евродепутата Елена Йончева, но от ДПС в Благоевград.

370 милиона души имат право на глас в 27-те държави-членки на ЕС.

През 2019 г. са гласували малко над 50 процента от тях. Добрата новина сега е, че около 70 процента от европейците се интересуват от изборите през юни, сочи проучване на Евробарометър.