Щабът на НАТО, който от година функционира в София, е достигнал пълна оперативна способност, обяви президентът Росен Плевнелиев.

Това е част от най-голямата промяна в организацията на Aлианса след края на Студената война.

Създаването на щабните елементи в 6 държави от НАТО беше решено от Алианса след анексирането на Крим от руската федерация.

„Незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки, придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Знамето на натовдския щаб беше връчено от първата жена адмирал в американската история, която в момента е начело на командването на НАТО в Неапол. Според адмирал Хауърд трябва да се подобри съвместимостта на натовските държави в Черно море.

"Ние трябва да продължим да следим за събитията в Черно море и да сме готови да отговорим. Смятам, че трябва да продължим със съвместните учения. Българските колеги са чудесни, но трябва да продължим да повишаваме нашата съвместимост и по суша, и по море.

Следващият месец военните министри от Алианса трябва да решат въпроса как да засилят отбраната в Черно море след отпадналото предложение за обща флотилия.