Президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма да назначи трето служебно правителство в рамките на своя мандат, воден от ясния стремеж да се гарантира институционалната стабилност и приемственост в държавата. Той направи изявление след изчерпването на конституционната процедура с връщането днес от Реформаторския блок на последния проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание.

Президентът каза, че не вижда голям смисъл в назначаването на служебно правителство за 20 работни дни, което дори няма да подготвя и избори. С две служебни правителства за месец ще станем за смях, светът просто няма да ни разбере, ще влезем в графата куриози на световните новини, допълни държавният глава.

Двама президенти, всеки със своето служебно правителство, за мен е символ за разделение - не е това моят път, избирам европейското и цивилизовано решение, а то е да отстъпя правото на новоизбрания президент Радев да назначи служебно правителство. Така ще гарантираме нормален конституционен цикъл - редовно правителство ще предаде властта на служебно правителство, което след това ще предаде на ново редовно правителство, каза Плевнелиев.

Той допълни, че по този начин няма да бъде изпратено погрешно послание към нацията и към света, че "в България всеки е войвода, всеки си прави правителство, всеки гледа да се докопа до властта, дори и само за месец".

Плевнелиев каза, че за да няма никакви спекулации, че иска да удължи живота на правителството в оставка, е готов във всеки момент, в който новоизбраният президент Румен Радев отиде при него със състав на служебно правителство, да го разпише на секундата.

Предстоят предсрочни парламентарни избори. Правото и задължението да насрочи конкретна дата, както и да разпусне 43-тото народно събрание е на новоизбрания президент Радев, каза още Росен Плевнелиев.

"Положих всички усилия, за да избегнем извънредните парламентарни избори. До последния момент се надявах, че парламентарно представените политически сили ще намерят устойчива формула за съставяне на правителство. И не защото не мога да направя служебно правителство, напротив, имам опит, ще го направя за дни. И не защото бягам от отговорност, напротив, никога не съм го правил. И не, защото се опитвам да сглобя някаква странна коалиция, и това никога не съм си позволил да направя. Не, единствената цел е, че в моята работа и отговорност на най-висшия пост в държавата, аз нося отговорност за всеки един от вас“, заяви Плевнелиев.

Той подчерта, че носи отговорност за бъдещето на България.

„Наслушах се на анализатори има или няма криза, нормална или извънредна е ситуацията сега в страната. Няма кой да обясни на европейските партньори, на глобалните пазари, на световните анализатори, рейтингови агенции, които определят надеждността на всяка страна, няма кой да им обясни, че в държава, в която само за един месец ще се сменят две служебни правителства, всичко е нормално“, коментира президентът.

По думите му няма кой да обясни на българския народ, че когато за 5 месеца в държавата ще се сменят три, а може би четири служебни правителства и два парламента, всичко е наред.

"Ситуацията е точно такава, каквато я описах преди месец – политическа криза, която за съжаление прерасна в парламентарна криза. Направих всичко по силите си да предотвратя това.  За съжаление винаги, когато се задават избори, тяснопартийните интереси и страсти надделяват. Очакванията за бъдеща лесна изборна победа замъгляват способността на политиците да оценяват адекватно рисковете за държавата.

В моя извънредно труден мандат, в който се разразиха три тежки политически и парламентарни кризи, аз се уверих, че трябва да се придържаме към правилата и духа на конституцията и добрите демократични практики, още повече, когато сме в криза.

Конституцията е нашата опора, тя е есенцията на всичко, за което са се борили поколения българи – за правова държава, за човешки права и свободи, за демократична държавност и европейско бъдеще.

От първия ден, в който служа на народа като президент, нито веднъж не загърбих върховенството на правото. До тук всеки един от конституционно определените срокове бе спазен, ще бъда максимално прозрачен и предвидим и в последните дни от мандата".