Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи, каза президентът Росен Плевнелиев в заключителната си пресконференция като държавен глава.

 „Бяхме свидетели на рекорден брой конфликти; на многобройни и паралелно протичащи кризи в света. Във вътрешнополитически план имаше парламентарни кризи. Особено критични бяха 2013 и 2014 г., когато само за две години се смениха пет правителства и три парламента, но но президентската институция бе център на стабилност и приемственост “, отчете Плевнелиев.

„За мен активното гражданско общество беше незаменим партньор във вземането на решения. Горд съм да бъда първият държавен глава, инициирал референдум, подкрепил недвусмислено пряката демокрация; първият български президент, публично свалил доверие от мандатоносител; първият, въвел дългосрочното планиране в държавата и достигнал пълно съгласие по програмата „България 2020”.

„Зададох стратегически национални приоритети – дуалната система на образование, първата иновационна екосистема и технологичен парк на Балканите. Апелирах партийното противопоставяне да остане в миналото, измежду научените уроци на прехода”, каза още той Плевнелиев.

Икономиката ни е в подем. Днес България се ползва с доверието на държавите, има исторически най-ниски лихви. Безработицата е на рекордно ниско ниво. Дефицит няма; има финансов излишък от 1,6% от БВП. Здравната каса вече не е на минус, а НЕК се оздравява”, отбеляза президентът.

„Днес голямата тема в обществото е справедливостта в държавата. Необходими са спешни мерки за реформиране на правосъдието на България”, категоричен е Плевнелиев.

„Всички ние сме длъжници на народа. Всички ние носим своята отговорност за ниското доверие на гражданите в съда, прокуратурата, в институциите. Трябват решения и резултати”, каза президентът Плевнелиев.

„Сигурно съм допускал грешки, но вярвам, че не съм допуснал стратегическа грешка. Народът ще си каже тежката дума (...)

Вярвам, че ниското доверие към политиците се дължи на това, че всичко се обещава, но не всичко се изпълнява. Аз не действах така. Дадох 40 предизборни обещания, който бяха публикувани на сайта на президентството – всеки можеше да види какво съм обещал и изпълнил.

Много политици замитат проблемите, снишават се отлагат проблемите за следващите правителства или следващите поколения”, посочи той.

В международен аспект водих последователна и категорична политика за активно и достойно членство на България в ЕС и НАТО, посочи Плевнелиев.

„Като убеден европеец още от началото казах ясно – ЕС за мен не е външна политика, а моето семейство. Така и действах през целия мандат – като президент, убеден демократ и европеец”, посочи държавният глава.

„Взех принципна позиция в подкрепа на международния правов ред и срещу незаконното анексиране на Крим от Руската федерация и инициираните от нея поредица замразени конфликти в района. Посочих ясно – това, че съм първият демократично избран български президент, който системно и категорично се противопоставя на руския президент, в никакъв случай не ме прави „ястреб”, а ме прави политик и гражданин с позиция”, подчерта Плевнелиев.

Той припомни, че е посочил, че обича Русия, но не одобрява водената от руския президент политика.

„Водих последователна политика по налагане на равнопоставеността и върховенството на правото във всички аспекти на отношенията ни с Русия. Не пестях критиките си към руския президент за водената от него политика за преразпределяне на сфери на влияние”, посочи Плевнелиев.

Плевнелиев предупреди за рискове пред страната в следващите месеци.

Сред тях държавният глава посочи риска от отнемане на българското председателство на ЕС.

„Това ще бъде национален срам, но може да се случи, ако България работи за разделение в ЕС”, каза Плевнелиев.

Според президента има риск от непризнаване на изборните резултати, ако има съмнение в интегритета и независимостта на служебното правителство и организацията, която то ще създаде за изборите.

Има риск от нова миграционна вълна, като дотук страната се е справяла добре. Има риск и от геополитически провал, ако се промени курсът на активното членство на България в ЕС и НАТО и страната се превърне в периферия на ЕС, посочи още Плевнелиев.

„В края на моя мандат България стои добре на фона на рекордния брой кризи – това е общо постижение. Гордея се със свършеното, надявам се да бъде продължено.