В края на тази седмица приключва мандатът на четвъртия президент Росен Плевнелиев. В него той трябваше да работи с три парламента и пет правителства, две от които – служебни.

Година след встъпването си в длъжност Росен Плевнелиев беше изправен пред първата политическа криза, която по Конституция президентът трябва да разреши.

На 20 февруари 2013 г., ден след оставката на първия кабинет „Борисов”, президентът свиква консултации с всички парламентарни политически партии. Желаещи да направят нов кабинет в рамките на 41-то Народно събрание няма. А на улицата протестите не стихват.

На 12 март Плевнелиев обявява служебен кабинет – както се оказва, първият от два в мандата му. За министър-председател избира дипломата Марин Райков.

На 29 май клетва полага кабинетът на Пламен Орешарски. На 14 юни Орешарски предлага Делян Пеевски за шеф на ДАНС и това предизвиква незабавна реакция – и в парламенатарната зала, и на улицата. Президентът обяви, че след това назначение неговият кредит на доверие към този кабинет е изчерпан.

Без подкрепата на държавния глава и срещу волята на хиляди протестиращи кабинетът Орешарски остава. И така повече от година, в която в отговор на протеста се ражда и контрапротестът – в подкрепа на премиера Орешарски и срещу президента Плевнелиев.

На 24 юли 2014 г. Пламен Орешарски подава оставка. Следват спешни консултации при държавния глава, а рулетката с проучвателните мандати се завърта скоростно – без резултат.

Идва времето на втория служебен кабинет в мандата на Плевнелиев – 5 август 2014 г.

Вторият служебен премиер е професорът по право Георги Близнашки. На 7 ноември той предава властта на Борисов, който ще е премиер за втори път.

Половин година по-късно Близнашки става съветник на ДПС и критикува собствения си правосъден министър Христо Иванов.

Третата политическа криза, пред която се изправя президентът Плевнелиев, идва с края на втория кабинет „Борисов” – на 14 ноември 2016 г.

Плевнелиев приема наследника си Румен Радев в своя кабинет и му предлага заедно да подредят състава на служебното правителство. Радев отказва.

На 21 декември 2016 г., Плевнелиев решава да не назначи трети служебен кабинет в мандата си.

Повече вижте във видеото: