Линейките ще се отзовават на сигнали в рисковите райони задължително с полицията. За това се споразумяха министрите на здравеопазването и на вътрешните работи. Директорите на спешните центрове заедно с тези на областните дирекции на МВР ще "локализират" рисковите райони. За такива ще се приемат районите, в които през миналата и през тази година е имало прояви на насилие над спешни медици.

В тези райони линейките ще ходят задължително с полиция. Идеята на здравния министър Петър Москов - ако няма гаранции за сигурността на медиците, те да не се отзовават на сигнали в тези райони, предизвика противоречиви реакции - от категорична подкрепа до обвинения, че това е "хитлеристка идея".


Преди малко повече от денонощие Георги Георгиев става поредната жертва на агресия от пациент. Фелдшерът се отзовава на сигнал за мъж с дихателна недостатъчност. Отива на адреса, там пациентът го напада с юмруци. Сцепва устата му, след което взема нож.

Директорите на спешните центрове и на полицията вече ще "локализират" местата, в които има нападнати медици. Статистиката за тази година показва, че в повечето случаи тези места са ромски махали.

Освен полицията, гаранции за сигурността на медиците трябва да има и от ромските лидери, смята здравният министър. В противен случай, линейката може да не се отзове на сигнала. В сряда Петър Москов ще се срещне с представители на ромите, на която се очаква те да поемат ангажимент да съдействат за решаването на проблема.

Ромската партия „ДРОМ" реагира изключително остро срещу изявлението на здравния министър Петър Москов, че Спешна помощ няма да обслужва ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците.

„За сериозните проблеми в българското здравеопазване далеч не са виновни само ромите. Няма нужда да тръгвате на война срещу тях, като ги лишавате от конституционните им права. Вместо това е необходима нова концепция и държавна политика, която час по-скоро да бъде синхронизирана с напредналите европейски страни”, се казва в декларацията.

Здравният министър ѝ отговори във фейсбук. „Аз ги призовавам да медиират процеса по гарантиране на сигурността на екипите на СП, те отговарят че проблема е сложен, трябва комисия и кръгла маса финансирана от ЕС. Също така казват, че на пазара има фалшиви хапчета и касата не финансира всички заболявания. Още веднъж – да, насилието над екипите на СП е недопустимо и да, 80% от инцидентите са в циганските махали. В тази връзка дължа отговор на много хора, чието мнение уважавам, които изразяват притесненията си от етнизиране на проблема”, пише Москов.

Той моли за извинение, ако част от думите му са неприемливи. „Моля се никога да не изпадате в ситуация да избирате между принципите си и Вашата и на вашите близки сигурност. Нямам намерение да ограничавам права, а да осигуря възможността за консумирането им. Ако ми вменявате вина за това, то аз мога да живея с нея, защото вярвам че прикриването на истината не води до решаване на проблемите. Тази диващина трябва да се прекрати и ще направя всичко което зависи от мен за това”, категоричен е здравният министър.

Българският хелзинкски комитет от своя страна осъди като „расистка заплаха” изказването на министъра на здравеопазването. „Мислите, изразени от министъра, би следвало да са погребани с трупа на Адолф Хитлер”, посочиха от БХК.

 

Ето целия текст на декларацията на ДРОМ:

Ние от ПП ДРОМ оценяваме изказването на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов: „Докторите от Спешна медицинска помощ няма да обслужват ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността им“ като противоконституционно, дискриминационно и противоречащо на Хипократовата клетва, която той е положил като лекар. Думите ми са в противоречие и на клетвата, която д-р Москов е положил и като министър на Република България: „във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа“.
Нима българските роми не са част от народа?
Уважаеми, господин министър!

Проблемите в българското здравеопазване са огромни. Липсват достатъчно средства за по-високо европейско ниво на обслужване, липсват достатъчно средства за поддържане и създаване на необходимите здравни заведения в българските градове и села, липсва нужното модерно оборудване и апаратура, от които се нуждае всеки български пациент.

Не само това – масово е разпространението на фалшиви и некачествени лекарства, които заливат българския пазар – сериозен проблем, за решаването на който Министерството на здравеопазването трябва да вземе незабавни мерки, с които да се сложи край на тази порочна практика. Да не забравяме, че в последните 20 години огромен брой заболявания у нас не са покрити от българската здравна система, както това е в останалите страни от ЕС – за тях в българската Здравна каса липсват средства за диагностика, изследвания и лечение. Представяте ли си колко хиляди, може би десетки хиляди българи страдат и са безпомощни, заради тези нерешени проблеми в българското здравеопазване?

Та, г-н министър, да се върнем на най-актуалната тема в момента според Вас в българското здравеопазване – някакъв битов инцидент, който се е случил на пътя между шофьор на автомобил и шофьор на линейка в ромска махала. Но можем ли да бъдем сигурни, че там някъде не живеят само роми? А какво ще кажем за случая в Перник, където лекар от спешния център на МБАЛ – Перник е бит от пациент в събота късно вечерта? Пияни радомирци са докарани с линейка в Спешно отделение, младежите били в неадекватно състояние и при опит на д-р Румен Генчев да прегледа единия от тях, той се обърнал и забил юмрук в лицето му. За този случай пак ли са виновни ромите?

Ще Ви цитирам професор Милан Миланов, който отрече твърденията, че само роми бият лекарите, тъй като това се е случвало и с българи.

Всичко това ме води до мисълта, че за сериозните проблеми в българското здравеопазване далеч не са виновни само ромите. Няма нужда да тръгвате на война срещу тях, като ги лишавате от конституционните им права. Вместо това е необходима нова концепция и държавна политика, която час по-скоро да бъде синхронизирана с напредналите европейски страни.

Ние от ПП ДРОМ сме готови да Ви предложим работна група и консултанти, с които да се изготви обща концепция за наболелите проблеми в българското здравеопазване.

Ние категорично осъждаме всякакъв вид посегателство срещу българските лекари!

Нека всеки битов, криминален или какъвто и да е случай да бъде разглеждан от органите на реда, както повелява българската конституция и българското законодателство. 

Затова ние категорично отхвърляме като недопустима и противоконституционна позицията Ви, че отделни български граждани не трябва да имат достъп до Спешна помощ. Честите проблеми в Спешната помощ между пациенти и лекари се раждат в следствие на несвоевременно пристигане в много случаи на екипите при болните, най-вероятно поради малкия брой линейки, недостатъчното оборудване за самите тях и невинаги адекватната реакция в следствие на тези причини.

Уважаеми, господин Министър,
Настояваме да поднесете извинение на българската общественост и на ромската общност за Вашето дискриминационно изказване.

С уважение
Илия Илиев
Председател на ПП „ДРОМ“