Срещата между Сотир Цацаров, Сашо Дончев и Георги Гергов, станала известна като „ЦУМ-гейт” е атака срещу прокуратурата, но станаха ясни и сценаристите, и режисьорите ѝ, заяви бившият зам. -градски прокурор на София Роман Василев в предаването „Лице в лице”.

„Когато прокуратурата започне разследване, когато е силна, винаги се появяват хора, които искат да вменят вина на главния прокурор или прокуратурата като цяло”, смята Василев.

„Много емоция се влага в тази среща, но на първо място главният прокурор не е заложник на стола в кабинета си – сам избира къде, с кого и какви срещи да прави (...) В никакъв случай не са излезли снимки от напивания, каквито имаше за други магистрати”, каза още Василев.

„Това са режисьорите, които искат да омаскарят прокуратурата, без никакъв повод. Атаката срещу прокуратурата винаги е била, когато тя е била силна. Слаба прокуратура защо да се атакува – тя върши това, което ѝ кажат”, беше тезата на Василев.

На въпрос дали новият правосъден министър Цецка Цачева е реформатор, той отговори, че е балансьор.

„В консервативна система не може да се влиза като слон в стъкларски магазин. Не прокуратурата е най-слабото звено – проблемът на двамата последни министри (Христо Иванов и Екатерина Захариева) е, че се занимаваха с реформи на звената, а не с реформи на законодателството”, каза още той.

Роман Василев беше попитан и защо голяма част от шумните акции на прокуратурата завършват безрезултатно в съда, вкл. и онази, в която самият той нареди на бившия военен министър Николай Цонев да застане на земята при арест, тъй като е „абсолютен престъпник”, а после Цонев беше оневинен.

„Ако имаме 100% осъждания, ще имаме репресия и диктатура. Не може всичко, което е проведено като разследване, да има осъдителна присъда”, смята Василев.  

„След като се е произнесъл съдът, не се обсъжда. Има мотиви”, посочи още той.

Вижте пълния разговор във видеото: