Роле „Трапезица” влиза в регистъра на храните с традиционно специфичен характер на Европейската комисия. Новината съобщи еврокомисарят по бедствията и авариите Кристалина Георгиева на страницата си във Фейсбук.

Наименованието на този уникален български продукт произхожда етимологично от името на историческия хълм „Трапезица“ във Велико Търново. То ще бъде добавено в списъка с повече от 1200 вече защитени продукти, добавя Георгиева.

В описанието на хранителния продукт е записано: „Роле Трапезица“ е пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън), напълнен в сляпо черво от едри преживни животни (ЕПЖ) или колаген и мрежичка, оформен с превръзки от канап. „Роле Трапезица“ е подходящо за директна консумация след обелване на обвивката”.

В началото на август в списъка на защитени хранителни продукти в ЕС влязоха още филе „Елена" и Панагрюската луканка.

В списъка доскоро беше само един български продукт - Горнооряховският суджук. Има внесени заявления за още три български продукта - розово масло, суджук и кайзерован врат „Тракия“.