Временно изпълняващия длъжността директор на „Гранична полиция” Милен Пенев беше преместен и ще заема поста началник на Регионална дирекция „Гранична полиция” - Аерогари София. На негово място сяда Антонио Ангелов, който досега беше началник отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в столичната полиция.

Всички това става под лозунга за събиране на 1,6 млрд. лв. повече от митниците и НАП. Преди 20 дни премиерът заяви, че за него няма никакво съмнение, че граничари и митничари действат като организирани схеми за контрабанда. Днес коментарът му за чистката бе лаконичен: „Гоним 1 милиард и 5-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава”.

Според анализатора Тихомир Безлов такъв скок на приходите само от митниците е недостижима цел. „Първо, цената на петролопродуктите е много ниска - 300 милиона загуби се очакват. По отношение на цигарите резервът не е толкова голям, въпреки многото приказки за милиарди не са верни тези числа. Реалистично е от цигари още 100-150 милиона отгоре”, смята той.

Старите контрабандни канали за цигари се активизират, сочат изследванията. Ако допреди няколко месеца пазарът на незаконните цигари се е захранвал от вътрешен производител, то отново се връща старата практика на внос. Най-оборотен остава пункт Капитан Андреево.

Точно там преди седмици бяха прихванати няколко ТИР-а с контрабандни цигари, които се свързват с мъж с прякор Паскала, сочен за опитен в бранша. Възобновява се и така нареченият гръцки хъб с добре познати играчи. Внасят се цигари, произведени в Дубай.

Другите контрабандни цигари, които се внасят у нас, са на дребно. От куфарни търговци. Печалбите от нелегални цигари са милиони левове.

Снимка: bTV


Директорът на митниците Ваньо Танов категорично отказа да коментира темата.

България е на пето място в Европа по употреба на на цигари без бандерол. Близо една пета от пушачите употребяват контрабандни цигари, които са със съмнително съдържание. Мотивът обаче е ясен - по-ниската цена.