Българските власти са избрали руската РСК „МиГ” за ремонта и модернизацията на 15-те си изтребителя МиГ-29 до 2022 г., предаде „Ройтерс”, като се позова на документи от Министерството на отбраната.

Сделката е на стойност 81,3 млн. лева.

Агенцията отбелязва, че нашата страна е член на ЕС и НАТО, но от ведомството на Красимир Каракачанов са преценили, че само руснаците могат да се грижат за доставените в края на 80-те бойни самолети. Затова и не са били поканени други кандидати.

Договорът с РСК „МиГ” се забави заради обжалване в съда от страна на украинската „Украинмаш”, но КЗК на 6 март е излязла с позиция, че няма нарушения.

В материала се посочва, че процедурата за закупуване на 8 нови изтребителя от натовска държава е претърпяла провал и се очаква да започне практически отначало по-късно през годината. Отбелязва се също, че и други членки на Алианса имат на въоръжение съветска техника (напр. две трети от ВВС на Полша), но политиката на НАТО е източноевропейските държави да бъдат насърчавани да развиват и купуват оборудване западно производство, което да е съвместимо със системите от съветския период.

Дълги години се смяташе, че ще бъде взето политическо решение нашите ВВС да преминат на американски Ф-16 втора или трета ръка. Изненадващо, в края на мандата на служебното правителство на Огнян Герджиков обаче излезе експертен анализ в полза на чисто новите шведски "Грипен".

След връщането на власт на ГЕРБ те стопираха процедурата, появиха се обвинения към президента Румен Радев, че е лобирал за конкретен участник в конкурса и така се стигна до поредния многомилионен транш към руския военнопромишлен комплекс.