"Чакам справедлива присъда и делото да тръгне по етапния ред ". Това заяви Нели Петрова, майката на Лора, която миналото лято беше убита на пешеходна пътека във Варна от 24-годишния мотоциклетист Диян Станчев.

Върховният касационен съд трябваше днес да разгледа молбата на родителите за възобновяване на делото. Диян Станчев обаче така и не се яви на заседанието и това стана причина съдът да го отложи. По делото беше постъпило писмено становище от неговия защитник адвокат Жеко Георгиев, но към него нямаше приложена пълномощно.

"Самото присъствие в зала, самото изправяне пред съда е поемане на някаква отговорност. Когато ти си виртуален и се скриеш зад пропуските, които ти дава законът, чувството за справедливост във всички нас се пропуква", коментира председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Майката на Лора никога не е виждала момчето, което отне живота на дъщеря й и самата тя признава, че дори и да го види случайно, няма да го познае.

Мотоциклетистът, причинил катастрофата, беше осъден на 2 години условно с 4 години изпитателен срок. Тогава делото приключи без знанието на близките на Лора, както и в пълно информационно затъмнение за адвокатите им.

20-годишната Лора беше блъсната от моториста на пешеходна пътека през лятото на 2011 година. Дни след инцидента близки и приятели направиха жива верига на лобното място на момичето и поднесоха цветя в нейна памет. Идеята на инициативата беше да се призове за повече внимание на пътя и за контрол от страна на властите.

През месец юли 2011 година в цялата страна започна доброволната и благотворителна инициативата "Пътека от рози срещу войната по пътищата". Инициативата бе посветена на Валя – 12-годишно момиче, което беше блъснато на пешеходна пътека на 17 юни 2011 година в Бургас, както и на всички жертви на войната по пътищата.