След като родители от софийския район „Средец“ направиха подписка срещу сливането на детската градина, в която ходят децата им, с друга, по-далечна, зам.-кметът на София Тодор Чобанов обви, че мярката се отменя.

Става въпрос за 113 ЦДГ „Преспа“, която трябваше да се слее със 77-ма ЦДГ, като втората бъде водеща.

Не сме съгласни, защото нашата детска градина е стара, голяма, има седем групи – не може да бъде подчинена на градина с четири групи, която на всичко отгоре е и на доста отдалечено място, каза Аглика Калчинова, една от протестиращите. Тя добави, че „цялата тайнственост е много тревожна“, защото решението за сливането е от 6 април, а родителите са разбрали от бележи в градината на 9 май.

Неприемливо е, че нямаше никакво обсъждане преди приемането на решението, каза друга от протестиращите.

Родителите освен това са попаднали на документи, според които през 2015 г. е започната процедура по промяна на предназначението близък парцел, отреден за детска градина, за да може да се строи бизнес сграда.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обяви, че сливане няма да има.

В случая подкрепяме родителите и справедливите им искания. Днес по-късно Общинският съвет ще отмени решението в тази му част, каза той.

Според Чобанов „имаме много ясен случай на липса на професионализъм у районната администрация и директора на тази детска градина, които не са си свършили работата – когато предлагаме подобни сливания и оптимизации, не го правим хаотично, а на база на предложения от районната администрация и приемаме, че са проведени разговори с родителите, информирани са настоятелствата и въпросът е обсъден. Без данни за проблем, сме процедирали по общия ред“.

Той посочи, че през последните години са слети десетки детски градини, тъй като мрежата в столицата е огромна – около 230 обекта се управляват от стотици директори, счетоводители – хора с общ профил. „Смятаме, че е по-добре да се наема специализиран персонал – логопеди, психолози, хора, от които децата имат пряка нужда, а не общ, неспециализиран персонал“, обясни кметът.

Вижте повече във видеото: