Родителите на ученици от столичното 38-мо ОУ са недоволни от липсата на наказания
През май е имало два случая на деца с фрактури по време на учебни занятия, за които МОН не е било информирано
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    3
38-мо ОУ „Васил Априлов“
Снимка: bTV

Родителите на ученици от столичното 38-мо ОУ са недоволни от липсата на наказания след инцидентите с насилие в училището.

На 9 май седмокласник преби петокласник заради спор, започнал онлайн. Пострадалото момче прекара три дни в болница. След инцидента родители се възмутиха от действията на директорката на училището Виолета Игова и я обвиниха в опит за прикриване на собствената некомпетентност.

Припомнете си случая във видеото:

Министерството на образованието и науката (МОН) извърши проверка на училището и стигна до заключението, че ръководството е неглижирало проявите на агресия и задължението си да подаде сигнал до съответните институции.

Констатирани бяха нарушения при организацията на целия учебен процес и преди всичко при задълженията на директорката по прилагане на механизма за противодействие на училищния тормоз, както и занижен контрол, каза експертът в МОН Румен Вангелов, участвал в проверката.

След проверка: Ръководството на 38 ОУ е подценило инцидента с агресия над петокласникСпоред родители една и съща групичка седмокласници, сред които и синът на президента Румен Радев, продължават да нападат свои съученици

На въпрос дали става въпрос за прикриване, той посочи, че това е „неизпълнение заповед на министъра (според която инциденти трябва да се докладват в едночасов срок Управлението по образование) и неглижиране на проблема“.

При проверка на амбулаторните дневници на училището е установено, че през май е имало два случая на деца с фрактури по време на учебни занятия, за които Министерството също не е било информирано, каза още Вангелов.

Наказание се налага, когато се установи безспорна вина на служителя, добави той. По думите му началникът на Регионалното управление по образованието в София трябва да вземе решението дали Игова да бъде наказана.

Притеснен съм от това, което се случва. Проверката на МОН доказа нашите притеснения, че в училището не се спазва нормативната уредба, има опити за прикриване на случаи и това е довело до рецидив на насилие, коментира Стоил Яков, родител на ученик в 38-мо ОУ.

В 38 ОУ: Бияч и жертва един месец ще ходят заедно на училищеРодители обвиняват ръководството на школото, искат оставката на директора

Не съм доволна от чутото, защото няма никакви ефективни наказания за никого. Ситуацията се влошава, коментира Стефка Йорданова, майката на пострадалия петокласник.

Липсата на ред и правила правят всички деца жертви, добави Яков.

Други родители също посочиха, че не получават отговор на въпросите си. Агресията в училището се предизвиква от определена група седмокласници, с които и преди имало проблеми. Тази група е поощрявана и е нормално да продължава да действа по същия начин – това ръководство ѝ е позволило да се чувства безнаказана, а сега отново чуваме, че няма да се вземат конкретни мерки, коментираха те.

„Какво трябва да се случи, за да се сложи край на едно такова безхаберно, некомпетентно и неадекватно управление?“, попита Яков.

Директорката не отговори на нашите обаждания.

Вижте повече във видеото:

  • 0
    3
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре