Отказана медицинска помощ вероятно е довела до смъртта на 12-годишно дете от ловешкото село Бежанoвo. Родителите му ще търсят отговорност от детското отделение на плевенската болница.

12-годишният Емил страдал от хемофилия Б - генетично заболяване, което пречи на кръвта да се съсирва. Животоподдържаща терапия е вливането на фактор. През последната седмица обаче процедурата им е отказвана многократно от сестра Симеонова в детското отделение.

Майката Ирина Иванова разказа, че сестрата ги гонела и отказвала да слага фактор, с обяснението, че не била длъжна да го прави.

Ситуацията се повтаря в понеделник, сряда и петък. В неделя детето се влошава и дядо му го води в Спешна помощ, оттам го препращат отново в детското отделение, където вече му поставят фактор, но очевидно късно, защото Емо издъхва в дома си.

Близките на детето искат справедливост.

Проф. Ваня Недкова, началник на клиниката, каза, че не знае защо момчето е било връщано и ще направи проверка. По думите й родителите не искали да остават в болницата, а само да се прелее факторът. От лечебното заведение обаче настоявали това да стане, за да се спази клиничната пътека.

Семейството категорично отхвърля тезата на болницата, както и резултатите от аутопсията, че причина за смъртта е възпаление на белите дробове и сърцето. Случаят е предаден на прокуратурата.