Мними измамници се опитаха да спечелят от днешните матури, а родители и зрелостници отчаяно се снабдиха с шпионска техника, но без успех.

Обявите за продажба на отговорите бяха с цени от 50 до 250 лева. Заради затегнатите мерки тази година, за преписване зрелостниците основно са разчитали на микрослушалки в ухото, през които, ако някой отвън се добере до отговорите, да им ги диктува. Оказва се, че самите родители също купуват такива устройства, за да подсигурят децата си за изпита.

Над 50 000 зрелостници днес се явиха на задължителната матура по български език и литература. Над 400 камери в залите, 13 500 квестори и мобилни екипи от инспектори се изправиха срещу преписвачите. Девет души бяха хванати да преписват, а анулираните работи са 11.

Дни преди матурата, търговията с отговори "ври и кипи" в интернет. С подставено лице във „Фейсбук” се свързваме с един от продавачите.

Превеждаме 100 лева в куриерски офис в Русе, който продавачът посочи. Убеждава ни, че ще имаме отговорите на есемес, докато тече матурата и ни съветва да си сложим микрослушалка  в ухото, за да може човек отвън, в който е телефона със съобщението, да ни ги продиктува.

Свързваме се и с още един продавач. Държи комуникацията ни да е само чрез имейли.
Предлага по-ниска цена – 70 лв., които превеждаме в куриерски офис в Шумен. Продавачът уточнява, че ще получим отговорите най-късно 20 минути след началото на изпита.

Продавачите се оказаха "менте", а зрелостниците усилено търсещи "чужда помощ", ако съдим от ръста в продажбите на микрослушалки за ухо. В един от магазините, за последния месец, продажбите са скочили с 50 на сто.

За да слушате, трябва да си сложите и устройство, което прави връзката между слушалката и телефон, който сте успели да оставите у себе си. То също се поставя така, че да не се вижда. Най-евтиният комплект в магазина струва около 100 лева.

Търговецът каза, че преди дни родител е търсил устройство и му е казал, че не са важни парите, иска детето му да вземе изпита.

Междувременно, експерти  обясняват, че страницата, от която училищата изтеглят матурата чрез парола, използва сертификат и алгоритми, които не са сигурни.

"С минимална вътрешна информация може да се сдобием с материалите и ще бъде много трудно да се разбере при текущата система, че сме го направили, т.е. ние ще бъдем почти неизвестни", обясни Стефан Ламбрев, експерт по информационна сигурност.

Версията на софтуера не сe поддържа от 2014 г.. и е уязвима към атаки.