Родители на здрави деца се събраха пред сградата на Фонда за лечение на деца в чужбина (ФЛДЧ), за да подкрепят семействата, които имат нужда от помощта на Фонда.

Те настояха за промяна в правилата, по които работи ФЛДЧ, така че родителите да не чакат твърде дълго решението му и парите за лечението на децата.

По-рано днес членове на обществения съвет на Фонда коментираха, че зрелищните арести са постановка и всички проверки досега са приключвали без данни за сериозни нарушения.

Според тях крайната цел е да се закрие фондът във вида, в който съществува в момента.

„Показността, с която беше направено, ме води на мисълта, че е търсен специален ефект“, каза Десислава Хурмузова, член на обществения съвет на Фонда. „Искат той да спре да съществува във вида, в който съществуваше досега. Да се преструктурира като комисия, която да си работи тихо, кротко и непрозрачно в Министерството на здравеопазването (МЗ), без такива като нас, които много знаят, и да си усвояват едни пари“.

От обществения съвет уточняват, че нямат контролни функции над фонда относно плащанията, които той извършва, а при спешни случаи лекуващите лекари извършват операцията и след това искат да се плати за поставените медицински изделия. В процеса нямало как директорът на ФЛДЧ да има влияние.

„Отначало не можах да повярвам (за арестите). Имало е моменти, когато съм носила епикризи, съм срещала въпросния господин – винаги е бил учтив, не е имало случай да ми искат пари или да ми се подсказват за това“, коментира Христина Бегова – майка, на чието дете Фондът е помагал няколко пъти.

Новият директор на Фонда – проф. Владимир Пилософ, категорично отказа да коментира разследването на прокуратурата и арестите. Той обаче увери, че ще направи всичко възможно Фондът да работи спокойно, така че родителите да не се притесняват, че може да се забави лечението на децата им.

„Няма да скрия от вас, че имам сериозни технически затруднения – нямам интернет, не по наша вина, не по вина на Министерството, просто съответните органи, които провеждат следствени действия, са заключили засега нещата. Надявам се до утре нещата да се поправят. Няма персонал. МЗ съдейства за тази ситуация и от днес има хора от министерството, които са в моя помощ“, каза Пилософ.

Около 60 деца чакат помощ от Фонда за лечение в България или в чужбина. На днешното първо заседание на новия шеф с обществения съвет са разгледани 15 случая, останалите ще бъдат разгледани следващата седмица на заседание на обществения съвет.

  • Стотици болни деца са "на опашката" след арестите във фонда за лечението им
  • Проф. Владимир Пилософ: Няма неразгледани молби на деца за лечение
  • Петър Москов: Понякога може би малко съжалявам, че не съм в опозиция
  • Нередностите във Фонда за лечение на деца в чужбина са факт от 16 г.
  • Какви са били апартаментите в Париж, в които Фондът за лечение на деца е настанявал пациенти
  • Служителки от Фонда за лечение на деца обжалват гаранциите си
  • Пуснаха Павел Александров под гаранция от 20 хил. лв.
  • Шефът на Фонда за лечение на деца сключил неизгодни договори за близо 500 хил. лв.
  • Парите за лечение на деца са преведени, ще ги разпределя новото ръководство на фонда
  • Родители ще протестират пред Фонда за лечение на деца