Родители от Плевен се вдигнаха на протест заради закриване на училище със 160-годишна история. В него учат деца от първи до осми клас. Сградата е голяма, а учениците малко, което през последните години води до натрупване на дългове.

Родителите казват, че има тенденциозно отношение към самото училище, за да бъдат отдалечавани децата от него. Каква е логиката да закриеш едно училище и на негово място да откриеш ново, питат те. Според хората училището е апетит на интереси, защото се намира в центъра на града.

Директорът Таня Тонева съобщи, че не е била уведомена по никакъв начин за това решение. По думите й  поставянето на училището в изолация продължава от доста дълго време. Тя обясни, че броят на учениците е по-малък, към момента имат 7 паралелки със 120 ученика, а бюджетът им за 2016 г. е 200 000 лв. Имат и много дългове - 24 000 лв. за заплати, 9000 – за осигуровки и 7000 – 8000 лв. за ТЕЦ., общо около 40 000 лв.

Градоначалникът Георг Спартански обвини демографската катастрофа. По думите му има проблеми с образованието, с намаляващия брой деца, с това, че държавата няма национална стратегия за излизане от демографската катастрофа.

Кметът съобщи, че с настоящия бюджет по 1430 лв. на едно дете, тези 112 деца не могат да съществуват като отделна административна единица.

За последните 4 година училището е получило субсидиране от общината от 68 000 лв., като не са изплащали заплати от септември.

Георг Спартански съобщи, че той е формалният вносител, но решението за закриване на училището се взима от съветниците. Дебатът тепърва ще започне, никой не е казал, че ще свърши утре, никой не се кани да събаря сградата, тя ще продължи да служи като училище, поясни градоначалникът.