Директорът на Фонда за лечение на деца да подаде оставка - това поискаха родители, чиито деца се нуждаят от лечение в чужбина, но нямат отпуснати средства за това.

4-годишният Кирил страда от епилепсия и хидроцефалия. След неуспешно лечение в България, лекари го насочват към френска клиника.Родителите се обръщат към Фонда за лечение на деца за отпускане на средства. Получават отказ след тримесечно чакане на отговор.

„При положение, че имат законов ред 45 дни от подаване до излизане на становище, се чака три месеца. Това според мен е лично по вина на д-р Станкова”, казва майката на момчето Боряна Стоименова.

От Фонда заявяват, че Кирил можел да се лекува и тук. Посочват центъра за епилептична хирургия в „Свети Иван Рилски" като място за успешно лечение.

„Защо всички тези неща трябваше да се случат, а не го насочиха направо към този център, а просто чакаха детето да се мъчи 2 години, ние да си блъскаме главите в страх и ужас, че може да се случи най-лошото”, пита Боряна.

10-годишната Еми пък има автоимунно заболяване, което засяга зрението. 2 години поред Фондът отпуска средства за лечение на Еми в Мюнхен. Налага й се да продължи лечението още 1 година. Този път обаче Фондът се бави с отговора 5 месеца, а родителите чакат.

„Фондът не може да работи по този начин и да бави решенията си - било то отказ, било то одобрение. Те трябва да работят бързо. В противен случай може да е фатално за някое дете”, казва бащата Емил Маринов.

Директорът на фонда Ива Станкова обяви, че няма да подава оставка. От институцията обясниха, че се появили съмнения в качеството на лечение в немската клиника, което бави решението за Еми. По случая с Кирил Фондът обвини родителите, че нямат доверие в българските лекари. Родители ще заведат дело срещу Фонда в Страсбург.

Ще бъде създадена комисия, която да установи състоянието на 14 български деца, лекувани в немска клиника по експериментален метод. Това каза пред журналисти по-късно днес директорът на Фонда Ива Станкова. Малките пациенти са подпомогнати от Фонда досега, но немското офталмологично дружество е изпратило писмо, в което се твърди, че методът на лечение е "без ефект".

В писмото се допълва, че в същата клиника най-често се лекуват болни от рак "които не са живели по-дълго време от нелекуваните в нея". Немските офталмолози допълват, че леченията в тази клиника "са безрезултатни и дори опасни и по тази причина здравноосигурителните каси не поемат разходите за тях".