Родилка на 27 години е починала в "Майчин дом", съобщиха от лечебното заведение.

Жената е постъпила в "Майчин дом" в 20 ч. на 23 октомври, в критично състояние с ХЕЛП (HELLP) синдром. Тя е била изпратена от болница "Д-р Щерев", където е следена бременността й. 

Консилиум от водещи специалисти в "Майчин дом" установява диагноза ХЕЛП синдром - най-тежкото усложнение, което може да настъпи по време на бременност. Пристъпва се към операция веднага след приемането на жената. В последвалите реанимационни действия са участвали националните консултанти по "Акушерство и гинекология" и "Реанимация и анестезия". Въпреки усилията на лекарите настъпва полиорганна недостатъчна и срив в жизнените показатели на жената, която е починала на 24 октомври.

Бебето е родено живо и е спасено. В момента състоянието му е стабилизирано и се намира в интензивното отделение на Отделението по неонатология.

Синдромът ХЕЛП представлява много тежка форма на прееклампсия с увреждане на редица органи.

Прееклампсията е много сериозно усложнение, което е свързано с повишено кръвно налягане и отоци. Абревиатурата HELLP означава: Н - хемолиза - разрушаване на червените клетки, ЕL – високи стойности на чернодробните ензими, и LP -  понижаване на тромбоцитите.

От "Майчин дом" са подали сигнал за случая в Изпълнителна агенция "Медицински одит", за да започне разследване и е информирала ръководството на Министерството на здравеопазването.

От "Майчин дом" изказват съболезнования на близките на починалата.

От болница „Д-р Щерев“ посочват, че бременноста е протичала без проблеми. На 21 октомври пациентката е отишла с оплакване от висока температура след прекаран грип и е отказала хоспитализация. Препоръчано й е при продължаване на симптомите да дойде отново в болницата.

На следващия ден, пациентката идва отново в болницата за провеждане на запис на детски сърдечни тонове. Сред извършването на няколко записа на детски сърдечни тонове, които показват съмнения за недобро състояние на плода, е насочена към извършване на доплерови изследвания. Те потвърждават, че бебето е в добро състояние.

Поради съмнения за възпалителен процес, на пациентката е предложено да бъде хоспитализирана и тя приема. Назначени са серия от лабораторни изследвания на същия и на следващия ден. На 23 октомври са получени финалните резултати от нейните изследвания, които показват наличие не само на възпалителен процес, но и на нарушена бъбречна и чернодробна дейност. Екипът поставя предполагаема диагноза ХЕЛП синдром и стига до извода, че е необходимо родоразрешение. Взема се решение пациентката да бъде преведена в УСБАЛАГ „Майчин дом“. Решението за превеждане на пациентката е поради факта, че нивото по медицински стандарт по неонатология на Болница „Д-р Щерев“ не дава право да се полагат медицински грижи за тежко недоносени бебета.

Пациентката е преведена в добра обща кондиция, на собствен ход, и с обикновен автомобил на болницата в УСБАЛАГ „Майчин дом“, тъй като състоянието й не изисква използване на линейка. След приема й тамошният медицински екип взима решение за пристъпване към родоразрешение.