Робски труд ли е нормативът от десет щайги нарциси на ден?
Скандал с продължение за условията, при които наши сънародници са наемани на работа зад граница – гледайте тази вечер в bTV Репортерите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    3
Великобритания, труд, нарциси
Снимка: btvnovinite.bg

Българи, които берат нарциси в Бостън, Великобритания, се оплакват от мизерия, режим на тока и липса на топла вода. Работодателят отрича.

Пътуват цял час до полето. Посрещат ги вятър и температури около нулата. Повечето от гурбетчиите за първи път ще берат нарциси като Румяна Трендафилова, бивш кондуктор в градския транспорт на Пловдив. „Кал, студено, работа. Трябва да се оцелява”, обобщава тя.

Всички са дошли след 1 февруари с началото на сезона на нарцисите в Англия. И всички се надяват на едно – да изкарат пари.

„Вали, не вали, ние сме тук, на когото му се работи и иска пари, излиза да работи”, казва Адриан Крумов.  

Мечтаната работа на Острова: Без топла вода, извънреден труд и по-ниско заплащанеБългари, работещи във ферма в Майкълстоу, разказват за лошите условия

Завръщането у дома ще е най-рано за Великден. Маринела Георгиева ще трябва да чака дотогава, за да види 4-годишното момиченце. Стои приведена с часове само с една цел – нов дом в България. 

„Вярно е, че условията не са добри, но работа е все пак”, заявява тя.

На седмица мога да взема 600 лева, а в България взимаш минималната 400-500 лева, допълва Маринела. 

Във фермите на Острова се работи за норматив, работниците се страхуват да говорят Местните хора казват, че българите и румънците са едни от най-качествените работници във фермите

Работодателят казва, че условията отговарят на правилата във Великобритания. „При нас няма експлоатация. Хората работят спрямо безопасността на труда, имат нужното предпазно облекло, което е много важно. Почивките също са съобразени със законодателството”, обясни Валери Тодоров, оперативен мениджър. 

В Бостън работниците спят в каравани по петима.

Робски труд ли е нормативът от десет щайги нарциси на ден? Историята продължава довечера в bTV Репортерите, в 19:30 ч.

  • 0
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре