Броят на рисковите обекти, в които се предлагат храни, се увеличава, а възможностите за контрол намаляват. Едва хиляда души от Агенцията по храните следят десетки хиляди фирми в цялата страна.

Обектите, които приготвят храна за деца и ученици, попадат в категорията рискови и би трябвало да бъдат следени редовно. Ресурсът на агенцията по храните обаче е ограничен, а всяка проверка струва пари.

„Разходите за лабораторни изследвания, които са основните и за повторна проверка, може да се наложи и трети проби, от там нататък всички разходи са за сметка на нарушителя, както и когато се налага да унищожаваме храна”, обясни д-р Любомир Кулински от Агенция по безопасност на храните.

Последният случай на масово отравяне на деца беше в Сливенско в края на миналата седмица. Тогава пострадаха и ученици от село Гавраилово. Според работниците в кухнята на местното училище, храната пристига в него запечатана, а хигиената в стола е добра. „Супата беше пак така, с хлебчета, както е пакетирана. Ние от персонала не се занимаваме, не пипаме храната", коментира Величка Пейчева кухненски работник.

След инцидента училището вече има друг доставчик на храна, въпреки че договорът с фирмата за кетъринг не е прекратен.

„Поука си взехме,че оттук-нататък нашите работници с декларация, писмено - искат, не искат на преглед за наша сметка.Огромни загуби търпим”, обясни Петко Петков, собственик на фирмата.

„Нашите проверки са за това дали той адекватно поддържа системите за самоконтрол и дали може да убеди официалният контролен орган, че храната, която произвежда или търгува е безопасна”, добави Кулински .

За затягане на контрола се обмислят и законодателни промени.