Екип от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна установиха, че има нарушение при строителството в рамките на резервата „Яйлата".

Проверката констатира, че се извършва строителство в имот от землището на с. Камен бряг, община Каварна. Имотът не попада в територията на Защитена местност "Яйлата", обявена в съответствие със Закона за защитените територии през 2002 г. Установеното нарушение е, че становището на РИОСВ – Варна, не съответства на издаденото разрешение за строеж по отношение на обхвата на дейностите, съобщиха от МОСВ.

През май 2007 г. РИОСВ – Варна е издала становище за заявено инвестиционно предложение "Възстановяване на покривна конструкция и зидария" на рибарска хижа от собствениците на поземления имот. Разрешението за строеж е издадено 4 години по-късно, през ноември 2011 г., от главния архитект на Община Каварна за "Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа с навес".

По-рано днес от Коалиция "За да остане природа в България" настояха за спиране на строителството в местността „Яйлата” край Камен бряг до изясняване на всички обстоятелства. Според проверка на природозащитниците строежът там e в границите на археологическия резерват.