Сър Ричард Брансън, създателят на конгломерата „Върджин”, който включва 400 компании в 50 държави, е напълно различен и дори крайно авантюристичен лидер, който рязко се различава от представата ни за милиардерите. Милиардер е меко казано, защото този човек контролира около 50 милиарда долара. 

Времето му е програмирано за няколко години напред.

За идването си у нас заяви час на кацане на личния си самолет в 14:30 ч., а заявеният час за излитане – 22 ч. Той не разгледа София, нямаше време за това, но в неговия случай думите са по-важни. Защото за Брансън те наистина променят света - особено неговите думи. 

Брансън посети страната ни за първи път. 

„Когато погледнах България от въздуха, си казах, че трябва да дойда пак, защото обичам цъфтежа на природата. Обичам да летя с балон, а това е прекрасно място за полет. Изглежда като магично място”, заяви той в интервю за „120 минути” по bTV.

Ако сте от амбициозните родители, запушете ушите на децата си. Защото Брансън не е сред добрите ученици в класа си. Страда от дислексия - невъзможност за четене и разбиране на прочетеното. Обърква някои букви с други, което прави концентрацията му пред уроците изключително трудна. Развива и синдром на дефицит на вниманието. Идеята да прекара още няколко години в наизустяване на ненужни факти и спрягане на латински глаголи му се струва ненужна. Така още невръстен, Ричард шокира родителите си, заявявайки им, че напуска училище, за да основе младежкото списание „Стюдънт”. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Имах голям магнетофон. Държах го, докато правех интервюта. Аз бях млад, 15-16-годишен, който се опитваше да преследва Джеймс Болдуин и Джон Пол Сартр, Ванеса Редгрейв и други хора за правене на интервюта. Не ми беше лесно да нося този огромен касетофон, но някак си им ставах симпатичен, може би ми съчувстваха.  Беше по времето на Виетнамската война.  Опитвахме да стартираме кампания против войната. Някак си списанието вървеше нагоре и така се роди и "Върджин"”, обясни Брансън. 

По думите му всички 15-16-годишни мечтатели са способни да променят света. „И така трябва да е - младите трябва да мечтаят за промяна. Бях късметлия, защото не бях много особено добър ученик, така че когато казах на моите родители, че ще напусна училище, за да създам свое списание, те го приеха с разбиране. Казаха ми - „Виж, ти знаеш какво искаш да правиш, повечето хора не знаят какво искат да правят”. И така получих своето образование и то беше удивително образование. Всеки път от тогава насам, когато създавах неща, с които да променя света. Ако създадеш нещо, което може да направи позитивна промяна в света, значи имаш бизнес. И аз го направих в много различни сфери и се забавлявах много, докато го правех”, допълва той. 

За Брансън всеки ден започва в 5:45 ч. Къде е домът му? Труден въпрос. Дом му е целият свят и, разбира се, частният му остров, на който му гостува Барак Обама.

Брансън никога не се съмнява в себе си. Както гласи една от най-известните реклами на „Върджин мобайл”, дори и когато го мислят за луд.