Реплики на цигулки „Страдивариус” и копия на картини на наши художници за десетки хиляди евро обикалят аукционите в България. Само през последните два месеца МВР задържа две реплики на най-редките и ценни екземпляри в лютиерното изкуство.

В целия свят са запазени общо около 500 инструмента, произведени от Антонио Страдивари. Само три цигулки "Страдивариус" са в неизвестност. Периодично обаче в медиите излиза информация за открит „Страдивариус" у нас.

Експертизите по-късно доказват, че музикалният инструмент далеч няма качествата на оригиналите. Това обаче не пречи на измамниците да печелят стотици хиляди евро на гърба на наивни ценители на изкуството.

В дългата си кариера началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в Криминална полиция Ангел Папалезов се е сблъсквал с поне 50 цигулки претенденти за титлата „Страдивариус". Нито една от тях не се е оказала истинска.

„Единствената автентична цигулка „Страдивариус”, която в момента е в България, е на най-добрия български цигулар Минчо Минчев”, обясни Папалезов.

При акция на ГДБОП през февруари у нас беше открита подобна цигулка. Тогава ромски престъпен бос опитал да продаде "Страдивариус"-а за над 250 000 паунда. По-късно се оказа, че и този инструмент е копие на оригинала. Дни по-късно в дома на шуменец беше открит друг спорен „Страдивариус”.

И ако цигулките не се срещат всеки ден, то ментета на известни картини на български автори са залели пазара, казват разследващите. Почти във всеки по-голям град има фалшификатори на съвременно българско изобразително изкуство. Кописти фалшифицират дори Светлин Русев.

Продавачите лесно се сдобиват със сертификат и пускат ментето на пазара. До наказания рядко се стига, защото тъжители липсват. По данни на разследващите 30 на сто от съвременното изобразително изкуство е фалшификат. В годините преди кризата оборотът на сенчестия бизнес годишно е бил 15 милиона лева.

Сега незаконното производство на дубликати на културни ценности се наказва само административно. Разследващите се надяват продажбата на фалшификати скоро да бъде криминализирана.