Ремонтите на трите моста – при Витиня на магистрала "Хемус" и два на магистрала "Тракия", ще започнат в рамките на месец. Това обяви в Русе вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева, уточнявайки, че проектите са готови, като са избрани и фирмите изпълнители.

„Все пак имайте предвид, че за да започне един ремонт, трябва да се направи и проект, трябва да се избере и фирма. Всичко това е факт, проектите са готови и за трите моста, одобрени са, така че сме на финалната права. Получих уверение от инж. Лазаров, директорът на АПИ, че в рамките на месец ще започнат ремонтите на трите моста”, заяви Захариева пред журналисти.

В този ред на мисли тя обърна внимание и на темата за състоянието на Дунав мост. По повод ремонта на образувалата се преди десетина дни дупка на пътното платно там стана ясно, че той ще бъде извършен за сметка на фирмата, направила рехабилитацията на съоръжението в българския участък през септември 2011 г.

„Проблемът е, че мостът е стар и е натоварен много повече, отколкото неговата конструкция понася. Считаме, че е необходим втори мост, който да отговаря на новите съвременни изисквания. Ще се направи анализ и като говорим за пътя Русе-Свиленград, ще се говори и за втори мост край Русе”, допълни регионалният министър.

Темата за опасните конструкции бе засегната и от кмета на Русе Пламен Стоилов. Той обясни пред Екатерина Захариева, че Националното сдружение на общините ще настоява за нова законодателна инициатива, свързана с опасните сгради, които се рушат.

Общините искат механизъм, при който сградите да стават общинска собственост, ако ремонтът се извърши от местната администрация вместо от собствениците им. В противен случай, когато се налага общините да си търсят парите през съда, отиват по 6-7 години, а още по-сложно е, когато ремонтът касае сгради паметници на културата, подчерта градоначалникът, цитиран от БГНЕС.