Ректорът на СУ: Трябва да създаваме хора с гъвкаво мислене и начин на работа
Обмисля се отпадането на таксите за някои специалности
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    1
Проф. Анастас Герджиков
Снимка: bTV

Преди 3 – 4 години държавата разбра, че има направления, които са важни за икономиката и обществото, но не се търсят и започна с всякакви стимули да насочва студентите към тях. Природните науки са най-застрашени – в областта на физиката имаме малко специалисти, малко хора се насочват към нея, затова наред с повишаването на стипендията, на субсидията, ние също решихме да направим нещо и понижаваме таксите. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Проф. Анастас Герджиков
Снимка: bTV

Завършилите тези специалности има какво да работят и държавата има нужда от тези специалисти, но има и по-лесни начини да завършиш висше образовани е и да се реализираш, обясни той недостигът на студенти.

Според него е нужен „комплекс от стимули“, за да бъдат амбицирани младите да учат. Обмисля се и напълно премахване на таксите в направленията, които не са търсени, а са нужни на обществото.

Проф. Анастас Герджиков
Снимка: bTV

Опитваме се, имаме общи програми с бизнеса и правим обсъждания с тях как да се произвеждат кадри. Но въпросът не е да създадем това, от което точно в момента бизнесът има нужда, трябва да създадем хора, които да са гъвкави и могат да си променят мисленето си и начина на работа през следващите десетилетия, каза Герджиков.

Проф. Анастас Герджиков
Снимка: bTV

В отговор на въпрос той посочи, че нулевият прием на Медицинския факултет тази година е вътрешен проблем – „наши собствени разправии, които се надявам да решим“. Става въпрос за това как да се полага изпитът за медицинските специалности.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 0
    1
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре