Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" – проф. Иван Илчев, е поискал от членовете на Академичния съвет разрешение да сезира прокуратурата за започналата вчера окупация. Това съобщи самият Илчев в интервю за БНР.

Той описа новите окупатори като хора, които се опитват да станат герои като принудят полицията да влезе в Ректората. „Това е безобразие. Това е една група хора, която се опитва, без да влиза в конфронтация с тези, с които иска, да използва университета като една боксова круша”, коментира той. „Изпратил съм писмо до Академическия съвет, обяснявам ситуацията и искам от тях съгласие да упълномощят ректорското ръководство да вземе всички законови мерки да възстанови работа на университета”, заяви още Илчев.

„Това са хора които виждат света в черно и бяло, не приемат никакви аргументи и не се интересуват от правата на индивидите, а под демокрация разбират това, което им е изгодно”, каза Илчев за протестиращите.

Ректорът каза, че предстоящата седмица е много важна за университета, решаваща е за много студенти, защото трябва да се наваксват лекции и изпити. Предстоят акредитации на някои професионални направления. Заедно с това Академичният съвет трябва да говори по бюджета на университета и да гласува броя на кандидат-студентите за предстоящите кандидатстудентски изпити. Благодарение на окупацията отпада работата по редица международни проект, които струват милиони, уточни Илчев.

Окупаторите на Ректората изгониха служебната охрана и в момента владеят изцяло сградата, която е публична собственост и в нея има ценности за милиони левове. Това каза за БТА заместник-ректорът по учебната дейност на СУ доц. Милена Стефанова и добави, че тази сутрин се е опитала да разговаря с хората, окупирали Ректората, но те не са я пуснали вътре.

Доц. Стефанова съобщи, че от утре в СУ започват очните занятия за задочното обучение, както и сесията за студентите в редовното обучение. В Ректората на СУ се обучават над 14 000 студенти в редовно обучение, добави заместник-ректорът. Тя каза, че и в другите сгради на Софийския университет също ще има изпити и очни занятия, и затова не могат да се пренасочат изпитите от Ректората в тях, но отбеляза, че окупаторите не чули тези нейни аргументи.


  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите