Днес избирателната активност в „Столипиново” – кварталът, който традиционно решава изборите в Пловдив, е рекордно ниска. До 18 ч. днес само 186 души са дали своя глас, като право на вот имат повече от 900 жители на махалата.

Избирателните секции в квартала са празни. Коридорите обаче са пълни със застъпници на различните партии.

Да получиш адресна регистрация в „Столипиново” и да упражниш правото си на вот обаче, не е никак трудно… за някои.

„Парадоксално на един административен адрес има над 100 регистрирани лица”, коментира инж. Николай Василев, гл. инспектор Строителен контрол район „Източен”. По думите му това нерегламентирано струпване на хора на един адрес е в интерес на някои политически партии.

Вече 20 години Димитър Гешев води битка за земята си в „Столипиново”. Наследственият му имот от 1,5 дка на улица „Шумен” 35 е заграбен от 30 жители на квартала. Върху парцела ромите са изградили осем незаконни постройки

Димитър стига до дома си само с кола, защото се страхува от саморазправа. Ромите имат и адресна регистрация на улица „Шумен” 35. Димитър отрича да е дал разрешение.

Снимка: btvnovinite.bg

Екипът на bTV отиде заедно с Димитър в общината и поиска да направи адресна регистрация. Въпреки че бяхме придружени от собственика на имота, от там ни отказаха. Това обаче се оказва безпроблемна задача за други 30 души, които незнайно как са се регистрирали на същия адрес.

Хората са доказано неграмотни, но успешно са попълнили формулярите за регистрация. От общината отказаха да ни покажат документите. Твърдят, че причината за масовата регистрация са пропуски в закона от преди 2011 г.

Така от 20 години тези роми имат право на глас в Столипиново. Разказват, че на предишните избори били стимулирани да гласуват срещу заплащане. Сега искат и канализация до незаконните си постройки.

„Те идват и лъжата хората. Казват, че ще направят каквото трябва да гласуваме на кой номер и ние… съгласни сме”, разказва жителка на Столипиново.

Вижте повече във видеото:

Повече от 90% от сградите в квартала са незаконни построени върху частна и общинска собственост. Общината епизодично събаря по някоя от къщите в квартала. И в момента там имат разрешение да премахнат повече от 50 постройки, но твърдят, че нямат пари.