Разрастването на Бургас може да застраши най-голямата солена лагуна у нас - Атанасовското езеро, което е дом на десетки видове птици.

За да насочат внимание към опазването му, природозащитни организации проведоха в Бургас полумаратон, посветен на резервата. Рекорден брой участници в екомаратона се запознаха от близо с езерото, прекосявайки най-достъпната му част.

Южната част на езерото се вие на метри от един от кварталите на Бургас. Скрити от хората, през тръстиките, зимуват патици, корморани, пеликани.  

Фотоукритието е в самото Атанасовско езеро, но достъпът до него е само за добре подготвени любители на птиците. Най-голяма заплаха за езерото и обитателите му е урбанизирането на района.

"Може да се застроят бреговете - това ще доведе до постоянно изчезване на птиците", смята Спас Узунов – Българска фондация "Биоразнообразие".

Снимка: btvnovinite.bg

Край солниците, в бивша солничарска барака, разказваща историята на езерото, се засичаме с група екскурзоводи. Подготвят нови маршрути за лятото. 

"Ще го направим достояние на туроператорите, с които работим и ще настояваме те да го включат в програмите си така, че да има нещо ново, разнообразно", обяснява Кристалина Пирева – Югоизточен съюз на екскурзоводите.